Zemřel tenorista Miroslav Švejda. Za svou práci byl uveden do Síně slávy Národního divadla

Zemřel tenorista Miroslav Švejda, dlouholetý člen Opery Národního divadla (ND). Bylo mu 84 let. Za celoživotní mistrovství v opeře získal v roce 2017 Cenu Thálie a před čtyřmi lety byl uveden do Síně slávy Národního divadla. O jeho sobotním úmrtí v neděli informovalo ND na webu.

Švejda se narodil v prosinci 1939 v Brně. Svůj lyrický tenor si vytříbil především na italské hudbě a brzy se propracoval k širokému repertoáru, který zahrnoval významné role světové i české operní literatury, počínaje tvorbou barokní a klasickou, přes hudební díla 19. a 20. století až po současnou produkci.

ČTĚTE TAKÉ: Zemřel světově uznávaný barytonista Dalibor Tolaš. Hostoval i v Japonsku

Členem souboru Opery ND byl Švejda od roku 1969. Ve stálém angažmá byl do poloviny roku 2004 a posléze ještě od října 2004 do června 2005.

V ND zpíval téměř všechny úlohy smetanovské, dvořákovské a janáčkovské. V díle Bohuslava Martinů vynikl jako Michel v Juliettě a Manolios v Řeckých pašijích, jednou z jeho vrcholných rolí byl i Stravinského Oidipus. Spolupracoval často s televizí a rozhlasem. Působil i na operních scénách a koncertních pódiích řady hudebních evropských center.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Poslední dny Josefa Laufera před osudnou operací. Hýřil úsměvy, pak přišly komplikace

Tagy:
Japonsko Brno Bohuslav Martinů Národní divadlo Brno Josef Laufer Miroslav Švejda