Zemřel legendární moderátor Parkinson. Zpovídal George Michaela či Eltona Johna

Po krátké nemoci zemřel ve věku 88 let uznávaný moderátor, hlasatel a novinář Michael Parkinson. Smutnou zprávu potvrdila jeho rodina. Parkinsonova televizní kariéra trvala dlouhých sedm desetiletí, svým osobitým stylem při pokládání otázek hvězdným hostům v pořadu Parkinson na BBC si získal nejen zpovídané celebrity, ale i publikum. Kolegové na něj vzpomínají jako na „jediného svého druhu“ a dodávají, že definoval formát diskuzních pořadů.

„Po krátké nemoci včera večer pokojně doma, ve společnosti své rodiny zemřel sir Michael Parkinson. Rodina žádá o poskytnutí soukromí a času na truchlení,“ uvádí se v prohlášení pozůstalých, které citoval web BBC. Na televizních obrazovkách mohli diváci uznávaného novináře a moderátora potkávat sedm desetiletí.

ČTĚTE TAKÉ: Kazma o svém filmu: Cítím se jako Tom Cruise. Promluvil i o smrti, která zasáhla natáčení

„Byl skutečně jediný svého druhu. Neuvěřitelný hlasatel, moderátor a novinář, který mi bude velmi chybět,“ zavzpomínal generální ředitel BBC Tim Davie. Právě v britské veřejnoprávní televizi slavný moderátor uváděl svůj diskuzní pořad Parkinson.

Mezi hosty se za více než 30 let, co se pořad vysílal, vystřídaly celebrity jako Muhammad Ali, Elton John, Madonna, Helen Mirrenová či George Michael. Prvním hostem se v roce 1971 stala americká jazzová zpěvačka Marion Montgomeryová. Sám Parkinson odhadl, že během show vyzpovídal více než dva tisíce hostů.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Úsměvy nešetřili, experty však neošálili. Co o Meghan s Harrym prozradilo společné video?

„Michael byl králem talk show a diskuzních pořadů. Pro všechny další moderátory definoval jejich formát. Vyzpovídal největší hvězdy 20. století a udělal to způsobem, který publikum uchvátil. Byl úžasný nejen v kladení otázek, ale byl také skvělým posluchačem,“ dodal Davie. A moderátor Rádia 4 Nick Robinson doplnil: „Byl to nejlepší moderátor naší doby, který rok co rok ovládal sobotní televizní vysílání.“

Zprvu v televizi působil jako moderátor aktuálních událostí a reportér pro Granada Television a BBC, později začal uvádět svou show. V roce 2008 byl pasován na rytíře. Sám Parkinson médiím prozradil, že v roce 2013 podstoupil léčbu rakoviny prostaty. O dva roky později si od lékařů vyslechl, že zákeřnou nemoc porazil.

Tagy: