Další záhadná smrt v Putinově okolí. Zemřel raketový expert, zodpovídal za vývoj střel Kalibr

Moskva řeší další podivné úmrtí mezi nejbližšími důvěrníky Vladimira Putina. Tentokrát zemřel Pavel Kamnev, ředitel ruské zbrojní společnosti Almaz-Antey Corporation. Jde již o třetího vysoce postaveného muže, který v uplynulých třech týdnech skonal za nevyjasněných okolností. Kamnev byl přední ruský raketový expert a byl zodpovědný za vývoj více než dvaceti armádních vynálezů, včetně řízených střel Kalibr, které ruská armáda hojně využívá v současné válce na Ukrajině.

Pětaosmdesátiletý vojenský inženýr byl jedním z pilířů ruského vojenského průmyslu. V dubnu 2017 nastoupil na pozici ředitele koncernu Almaz-Antey, kde podle prohlášení společnosti působil do posledního dne svého života. „Kamnev se aktivně podílel na vývoji mnoha raketových systémů,“ uvedl podle britského deníku Daily Mail mluvčí zbrojní společnost Almaz-Antey Corporation. Za své vynálezy ho v roce 2016 vyznamenal ruský prezident Vladimir Putin oceněním „Hrdina práce“.

Smrt Kamneva přišla týden po smrti raketového inženýra Vladimira Nesterova. Čtyřiasedmdesátiletý Putinův důvěrník byl jedním z šéfů ruského kosmického programu, který usiloval o první ruskou pilotovanou misi na Měsíc. Nasterov byl také hlavním konstruktérem ruských raket Angara.

Nesterovo úmrtí následovalo po náhlé smrti Alexandra Buzakova—šéfa ruské Admiralitní loděnice, která je odpovědná za stavbu ponorek pro ruskou armádu. Náhle měl zemřít v prosinci minulého roku ve věku 69 let i bývalý velitel ruských pozemních sil s úzkými vazbami na Ukrajinu Alexandr Maslov. Ten zemřel den poté, co Vladimir Putin zrušil na posledních chvíli svou návštěvu vojenské společnosti Uralvagonzavod, kde Maslov v té době pracoval.

Nejlepší ruská raketa

Jedním z Kamnevových nejznámějších vynálezů jsou rakety Kalibr. Jedná se o vysoce přesnou řízenou střelu dlouhého doletu, kterou vyvinul konstruktér NPO Novator. Tento raketový systém slouží k ničení pozemních cílů, hladinových lodí nebo ponorek. Podle amerického bezpečnostního poradce Marka Canciana se jedná o nejlepší ruskou raketu. „Rakety Kalibr jsou vrcholem ruských možností. Využívají se k útokům na cíle s nejvyšší prioritou,“ uvedl pro web Washington Post. Rakety Kalibr byly v minulosti nasazeny ruským námořnictvem například v občanské válce v Sýrii nebo v rámci ruské invaze na Ukrajinu.

Tagy:
válka Vladimir Putin raketa Putin smrt Ukrajina vynález Daily Mail Rusko Ozbrojené síly Ruské federace ruská invaze na Ukrajinu inženýr Kalibr 3K14 Kalibr Pavel Kamnev