Zemřel zakladatel obávaných motorkářů. S pistolí v ruce nutil hrát i Rolling Stones

V 83 letech zemřel zakládající člen nechvalně proslulého motorkářského klubu Hell’s Angels Ralph „Sonny“ Barger. Vyhlášený tvrďák, který žil v duchu hesla „motorky, chlast, holky a zábava“, podlehl rakovině. Na svém Facebooku zanechal vzkaz na rozloučenou.

Oznámení o úmrtí bouřliváka z Kalifornie se objevilo na jeho facebookovém profilu. „Pokud tohle čtete, tak vězte, že jsem mrtvý. Požádal jsem, aby byl tento příspěvek zveřejněn ihned po mé smrti,“ stojí na Bargerových stránkách.

Spoluzakladatel Hell’s Angels dále v příspěvku hodnotí svůj divoký život jako „dlouhý a plný dobrodružství“. Na smrtelné posteli dal ale známý tvrďák průchod i něžnějším emocím. „Na konci života jsem byl obklopen těmi, na kterých mi skutečně záleželo: mou ženou Zoranou a dalšími milovanými,“ napsal Barger s tím, že svůj čas nejraději trávil se svými blízkými, mezi které řadil i členy motorkářského klubu.

„Držte hlavu vzpřímeně, zůstaňte věrní, svobodní a vždy si važte cti,“ stojí v jeho závěrečném poselství.

Barger si žil po svém už od útlého věku. Ještě jako nezletilý zfalšoval svůj rodný list, aby mohl vstoupit do armády. Brzy ho ale začaly fascinovat motorkářské kluby. Ve své autobiografii vzpomíná na začátky Hell’s Angels coby malého klubu ze San Francisca. Poté, co stanul v jeho čele, se z Hell’s Angels postupně stala velká mezinárodní organizace.

Drogy, zbraně, násilí

Jak už to bývá u podobných „profesí“ zvykem, provázely Bargera prakticky po celý jeho život všemožné oplétačky se zákonem, a několikrát si také poseděl ve vězení. Většinou se jednalo o drogové a zbraňové delikty. Delším pobytům za mřížemi se mu ale podařilo vyhýbat.

Například v roce 1972 čelil Barger spolu s dalšími třemi kumpány obvinění z vraždy texaského drogového dealera. Stejně jako v případě obvinění z vydírání a vybírání výpalného se mu ale podařilo vyklouznout s poměrně přijatelným trestem vzhledem k závažnosti obvinění. Ve své knize tvrdí, že byl odsouzen na 30 let, ze kterých si ovšem odseděl jen pět.

Média vzpomínají také na případ, kdy Bargerovi jiný motorkářský gang ukradl jeho Harleye. Šéf Hell’s Angels nakonec prý dotyčného vypátral a než ho zbil do bezvědomí, zlámal mu pomocí kladiva jeden prst po druhém.

Známý je také případ z roku 1969, kdy vypukly násilnosti na rockovém festivalu Altamont Free Concert. Hell’s Angels, kteří měli plnit úlohu ochranky, se do bitek samozřejmě zapojili také. Poté, co byl členem motorkářského klubu ubodán jeden z účastníků rvačky přímo během vystoupení Rolling Stones, chtěla slavná kapela svoje účinkování na festivalu ukončit. Tomu ale prý zabránil právě Barger, který si to na pódiu namířil přímo ke Keithu Richardsovi. „Stál jsem vedle něj a svojí pistolí jsem mu tlačil na bok. Řekl jsem mu, ať začne hrát na kytaru, nebo je po něm. Hrál jak zm*d,“ tvrdí Barger ve své knize.

Nesvázán prakticky žádnými pravidly žil Barger i nadále a málo na tom změnila i diagnóza rakoviny v roce 1983. Jak poznamenává Daily Mail, ani pak se nevzdal svých obligátních třech vykouřených krabiček „camelek“ denně.

Tagy:
smrt motorkář Kalifornie San Francisco gang Daily Mail klub The Rolling Stones Keith Richards Ralph „Sonny“ Barger Hell’s Angels