Zemřel zpěvák legendární kapely z Brna. Ke covidu se přidaly další komplikace

Zemřel Michal Polák, dlouholetý zpěvák brněnské skupiny Synkopy 61. Bylo mu 77 let. Nakazil se COVID-19, ke kterému v minulých dnech přibyly ještě další vážné zdravotní komplikace. Zprávu o Polákově smrti novinářům potvrdil jeho kolega ze Synkop 61 Petr Směja.

Podle dalšího hudebního kolegy, písničkáře Jiřího Vondráka, zemřel Polák v pondělí ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně.

Směja vzpomíná na Poláka jako na vynikajícího zpěváka, který zvuk kapely obohatil svým falzetem. „Měl charakteristickou barvu hlasu. Ideální na Beach Boys. Dělal nám frontmana, uváděl koncerty. Na to, co uměl, vystupoval velmi skromně, nikdy nemachroval,“ řekl Směja.

Polák začínal v první polovině 60. let v kapelách Medic club a Shakers. Na jaře 1966 se stal členem Synkop 61, kde byl hlavním zpěvákem po celá 70. léta, poté působil například v muzikantském sdružení Vondrák–Bodlák–Polák. Do Synkop 61 se vrátil v 90. letech. „Poslední vystoupení jsme měli v prosinci 2019. Celkem jsme spolu odehráli 2 000 koncertů,“ uvedl Směja.

Kapela vznikla dřív než Rolling Stones

Synkopy 61 patří k brněnským bigbítovým legendám. Kapelu založil tehdy čtrnáctiletý Směja na přelomu let 1960 a 1961, vznikla tedy dříve než slavní The Rolling Stones. V dubnu 1964 se kapela „elektrifikovala“ a o dva roky později přešla k žánru, který ji proslavil – k vlastním i převzatým písním založeným na vícehlasech. Častou inspirací byla tvorba amerických Beach Boys. Prvním singlem kapely se v roce 1968 stala píseň Válka je vůl.

Na počátku 70. let nastoupila skupina profesionální dráhu, která trvala dvě dekády. Opakovaně vyjížděla do zahraničí, měla až 170 vystoupení ročně. V 80. letech skupina se zpěvákem Oldřichem Veselým vyzkoušela art rock, experimentovala s počítači.

V 90. letech se Synkopy 61 vrátily téměř v kompletní sestavě z přelomu 60. a 70. let a od té doby skupina poměrně pravidelně koncertovala. Zda se po covidových omezeních znovu vrátí na pódia, Směja zatím neví, ale nevylučuje to, i kvůli možnosti oslavit 60 let na scéně. Polákův hlas však bude těžké nahradit, říká Směja.

Tagy:
smrt Brno koncert kapela hudební skupina Fakultní nemocnice u sv. Anny zpěvák zemřel COVID-19 Synkopy 61 Michal Polák The Rolling Stones The Beach Boys Petr Směja Oldřich Veselý