Zemřela herečka Hana Brejchová, zazářila ve slavném filmu Formana. Sestra Jana o smrti neví

Hana Brejchová zemřela ve věku 77 let.

Zemřela Hana Brejchová

Ve věku sedmasedmdesáti let zemřela Hana Brejchová, představitelka naivní blondýnky Venduly z Formanova filmu Lásky jedné plavovlásky. Informovaly o tom weby Aha.cz a Blesk.cz. Se starší sestrou Janou Brejchovou byly několik let rozhádané.

Hana Brejchová měla zemřít už před několika dny. „Já jsem se tuhle smutnou zprávu dozvěděla před pár dny od bratra. A bohužel vám ji mohu jen potvrdit,“ uvedla pro web Blesk.cz Hanina neteř Tereza Brodská.

ČTĚTE TAKÉ: Tajemství Jany Brejchové. O jedno dítě tragicky přišla, dceru Terezu dala k sestře

Své mamince o smrti sestry prý ale neřekne. „Mamince to sdělovat nebudu. Dlouhá léta se s Hanou neviděly. Je vážně nemocná a já nechci, aby jí tato zpráva ještě přitížila,“ vysvětlila Brodská. Její maminka, herečka Jana Brejchová, trpí vážnou neurologickou nemocí a je odkázána na péči druhých.

Bližší informace k odchodu Hany Brejchové neexistují. Její dvě dcery Veronika a Světlana dosud o matčině smrti veřejně neinformovaly. Jisté je, že v posledních chvílích byla hospitalizována v kladenské nemocnici. „Informace o paní Brejchové můžeme podávat jen dceři, která je tu zapsaná,“ sdělila nemocnice deníku Aha!.

Hana Brejchová se proslavila již v 18 letech, když ji v roce 1965 dal hlavní roli ve svém filmu Lásky jedné plavovlásky režisér Miloš Forman. Film byl nominován na Oscara a promítal se na řadě zahraničních festivalů. Sama Brejchová obsadila na prestižním festivalu v Benátkách třetí místo za nejlepší ženský herecký výkon, když se za ní umístila třeba Claudia Cardinalová. Dále si zahrála i ve Formanově osmi Oscary ověnčeném snímku Amadeus.

Právě slavný režisér mohl být podle některých zpráv důvodem sporu slavných sester, kvůli kterému se až do smrti nevídaly. Hana měla Formana celý život platonicky milovat, a to přes skutečnost, že byl svého času právoplatným manželem její sestry Jany. Přesné příčiny jejich znesváření ale nejsou známy.

Poslední roky života trávila Brejchová v Domě s pečovatelskou službou v Buštěhradě, kde žila poté, co jí v roce 2009 vyhořel byt v pražských Holešovicích a ona se ze dne na den ocitla na ulici.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jen den před slavnou herečkou zemřel zpěvák a herec Josef Laufer. Poslední roky života strávil v umělém spánku

Tagy:
smrt film úmrtí Miloš Forman herečka Tereza Brodská Hana Brejchová Lásky jedné plavovlásky kultura Showtime Jana Brejchová