Zemřela legenda Jeseníků. Člen Horské služby Jaroslav Tejnský zachránil desítky životů

Jeseníky se loučí s legendou místních hor – Jaroslavem Tejnským. V místní Horské službě přes 40 let zachraňoval životy. Zemřel ve středu ve věku 70 let, informoval web Deník.cz.

Do Jeseníků se Tejnský přestěhoval, když mu bylo pouhých dva a půl roku. Jeho rodiče, kteří pracovali jako meteorologové, dostali nabídku pracovat na nejvyšší hoře Moravy. Na Pradědu dokonce rodina jeden čas bydlela, poté se ale přestěhovali do Karlovy Studánky, uvedl web Deník.cz.

On sám se zpočátku vydal ve stopách rodičů a na meteorologické stanici zůstal přes 20 let. Když se ale stal dobrovolným členem Horské služby, práce ho natolik nadchla, že se rozhodl přejít k profesionálům. A tak se také v roce 2002 stalo.

ČTĚTE TAKÉ: Zemřel novinář Daniel Anýž, bylo mu 59 let. Komentátor bojoval s těžkou nemocí

Během své více než čtyřicetileté kariéry zachránil nespočet životů. Na některé akce, které mu uvízly v paměti, zavzpomínal v roce 2015 pro Deník.cz. Jednalo se zejména o záchranu třinácti dětí a dvou dospělých, kteří uvízli v ledovém sevření ve Sviním žlebu. A ve stejnou dobu potřebovali pomoc ještě tři další lyžaři a jeden skialpinista. Horská služba se tehdy vydala zachraňovat hned 18 osob najednou. „Byl problém všechny z terénu dostat. Děti byly docela silně prochlazené, plačtivé, no prostě bylo to opravdu jako v nějakém dojemném filmu," vzpomínal tehdy na úspěšnou záchranu.

Celý život strávil Tejnský v Karlově Studánce a věrný zůstal i horám, když i v důchodovém věku pracoval jako rolbař v okolí Pradědu. Jaroslav Tejnský zemřel ve středu 27. září ve věku 70 let.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: V pouhých 25 letech zemřela zpěvačka a herečka Patricia Janečková. Podlehla zhoubnému nádoru

Tagy: