Žena se zamilovala do šimpanze. Navštěvovala ho čtyři roky, teď jí zoo zakázala kontakt

Zamilovala se do šimpanze

Belgičanka Adie Timmermansová má zlomené srdce. Před čtyřmi roky se totiž zamilovala do 38letého šimpanze Chityho z místní zoologické zahrady. Jenže vedení Adie vyzvalo, aby s ním přerušila veškeré kontakty.

Polibky a dotyky rukou přes sklo nebo radostné mávání. Tak roky vypadaly místy až romantické schůzky mezi Adie Timmermansovou a lidoopem Chitym. Navštěvovala ho pravidelně týden co týden. Vedení zoo v Antverpách však Adie poslalo dopis, ve kterém ji požádalo, aby se Chitymu vyhýbala.

„To zvíře mě miluje a já miluji jeho. Jenže nic jiného mi nezbývá. Proč mi ho berou?“ ptala se nešťastná Adie.

Chity přišel do zoo od soukromých majitelů, kteří ho přestali zvládat. Nikdy se prý neskamarádil s ostatními šimpanzi. Adie si ho ale oblíbila, když do zoo chodívala se svým mužem.

„Mám permanentku už čtyři roky. Chity mě vždy přijde navštívit, když mě vidí. Mává rukama a dává polibky přes sklo. Co dělám špatně? Desítky dalších návštěvníků dělají to samé, odezva je ale menší,“ dodala Adie.

Ošetřovatelé ale mají strach, že silné pouto Chitymu spíš ubližuje, než pomáhá. „Zvíře, které je příliš fixované na lidi, je svými vrstevníky méně respektováno. Chceme, aby z Chityho byl opravdový šimpanz. Mimo návštěvní hodiny v zoo musí zvládnout patnáct hodin ve své skupině. Chceme mu dát šanci být maximálně šťastný,“ vysvětlila ošetřovatelka Sarah Laufrtová.

Adie přiznala, že od vedení zoo dostala už čtyři varování, aby kontakt se šimpanzem omezila. Teď má udržovat odstup a vyhýbat se očnímu kontaktu s Chitym. Sledování opic na dálku má ale stále dovolené. Pokud se nepodvolí, zakáže jí vedení parku vstup úplně.

Tagy: