Šimpanz na striptýzu v klipu Offspring pobouřil ochránce zvířat. Je to prý nemorální

Punkrocková kapela The Offspring během své téměř čtyřicetileté kariéry pobuřovala kdečím; od kohoutů na hlavě až po to, že se z nezávislé divoké partičky proměnila v celosvětově úspěšnou značku. Tentokrát se proti ní popuzeně ozývají ochránci zvířat. Nazlobilo je, že skupina do svého nového klipu obsadila šimpanze, který patří k ohroženým druhům.

Šimpanz vejde do striptýzového klubu, pije na baru drinky, pozoruje odhalené tanečnice u tyče, podává jim bankovky. Tak vypadá nový klip k písničce We Never Have Sex Anymore od kapely The Offspring. Skupina v něm popisuje vztah obyčejného manželského páru, který po letech soužití zjevně vychladl. Šimpanzova návštěva lechtivého podniku představuje útěk z nudy a stereotypu, osvobození od krize středního věku.

Fanoušci na videu oceňují nápaditost a nadsázku, klip už však má i hodně pobouřené odpůrce. Obsazení lidoopů totiž nahněvalo aktivisty bojující za práva zvířat.

„Jde o zneužívání v nejhorší možné podobě,“ stojí v prohlášení veřejně financované přírodní rezervace Save The Chimps.

Podobně ostře se proti videu vymezila i respektovaná organizace na ochranu zvířat PETA.

„Každou minutu, co klip zůstává on-line, riskujeme opětovné legitimizování krutého zacházení se zvířaty. Aktivisté věnovali roky práce, aby využívání šimpanzů v Hollywoodu skončilo. To všechno teď může být k ničemu,“ vzkázala muzikantům představitelka organizace Lauren Thomassonová.

Primáti jsou v klipu oblečeni do lidských šatů, kromě návštěvy striptýzového klubu taky luxují, čistí si zuby, čtou si knihu, řídí auto. Šimpanz v závěru klipu vystřídá na pódiu tanečnici a sám předvádí odvázanou produkci u tyče.

„Šimpanzům využívání v zábavním průmyslu škodí, je zcela nemorální,“ zlobila se Ana Paula Tavaresová z rezervace Save the Chimps. „Přitom se to dá vyřešit úplně jinak, dnes si filmaři klidně mohou místo živých zvířat vypomoci s počítačovými triky. Offspring by se za své jednání měli omluvit.“

Šimpanz je zvíře, o němž se říká, že je s člověkem nejvíce příbuzné. Žije především v tropických deštných lesích západní a centrální Afriky, kvůli pytláctví a ztrátě životního prostředí kácením deštných lesů je však ohrožen vyhynutím.

Tagy: