Lidia z Havířova pečovala o postižené děti, nyní bojuje o svůj důchod. Stát její nárok odmítá

Lidia Kubíčková z Havířova, která vychovala několik dětí, stále čeká na starobní důchod.

Žena je rok bez důchodu

Vychovala pět dětí, z toho tři si vzala dobrovolně do pěstounské péče. Postižený syn s ní žije dodnes. Přesto žena z Havířova už dva roky neúspěšně bojuje o přiznání starobního důchodu, a to navzdory tomu, že jí pracovnice České správy sociálního zabezpečení u přepážky sdělila, že na něj nárok má.

Lidia Kubíčková je Polka, která se do Česka přivdala. „Má historie začíná první dcerou. Asi jako každá máma jsem byla pyšná, že se mi narodila holčička, jak jsem si přála,“ popsala redakci CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Na výplatu důchodu čekal rok, stále ho nemá v plné výši. Teď doufá v klidné svátky s rodinou

Jenže lékaři zjistili, že její dítě trpí nevyléčitelnou fenylketonurií. Stejnou diagnózu pak stanovili i u mladší dcery. Lidia s nimi musela zůstat doma, a do práce se tak už vrátit nemohla. Později si vzala do pěstounské péče další dvě dívky a jednoho postiženého chlapce. Teď je jí 63 let, přičemž před dvěma lety zažádala o starobní důchod.

„Po půl roce přišla první zpráva, že mi důchod nevyplatí, protože nemám odpracované roky. Dodali, že si mám o něj zažádat až v 68. roce,“ sdělila zoufalá žadatelka redakci CNN Prima NEWS. Jenže paní Lidia postupně přicházela na to, že úředníci nezapočítali všechny roky, které s dětmi strávila doma. Odvolala se, několikrát byla na sociálce osobně, ale nic nepomáhá.

Na stole paní Lidie se vrší jeden úřední dokument za druhým, jenže rozhodnutí o důchodu stále nemá. Finančně jí tak musí pomáhat její, nyní už dospělí, potomci. „Mám naštěstí moc hodné děti, které mi pomáhají. Jsem zvyklá lidem pomáhat a raději bych dávala, než abych od někoho brala,“ dodala.

Mluvčí České správy sociálního zabezpečení sdělila, že úřad její případ prověří.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Klokan Dobby z Ostravy se po roce našel. Nachytali ho na piškoty, ihned se hrnul k samičkám

Tagy: