Na výplatu důchodu čekal rok, stále ho nemá v plné výši. Teď doufá v klidné svátky s rodinou

Muž z Ostravy stále čeká na důchod.

Muž z Ostravy stále čeká na důchod

Na České správě sociálního zabezpečení (ČSSZ) leží 27 tisíc nevyřízených žádostí o důchod. Mezi nimi i ta Petera Čapláka. Dlouhá léta pracoval na šachtě a zničil si zdraví, na předčasný důchod ale čekal více než rok, přičemž se zadlužil. Až před třemi měsíci začal dostávat alespoň předběžnou výši důchodu.

Lednička už nezeje prázdnotou a starosti, jestli budou mít co jíst, už jsou naštěstí pryč. Přesto ale má Čaplákova rodina s financemi stále problém. „Máme se vcelku dobře, akorát jsem naštvaný, že mi ještě nedodělali výpočty. Ze Slovenska už to mělo být před měsícem v pořádku a zatím nic. Zkusil jsem se dovolat a také nic,“ postěžoval si.

ČTĚTE TAKÉ: Samoživitelky čekají náročné Vánoce. Mnoho z nich nemá finance na dárky ani stromeček

Na aspoň nějaký důchod čekal více než 12 měsíců. Aby vůbec se ženou a postiženým synem vyšli, půjčoval si během celého roku peníze od kamaráda. „Musím mu ty peníze vrátit, kamarád už je dost nervózní. Potřebuje prachy, pro mě je to dost špatné,“ sdělil redakci CNN Prima NEWS sklesle muž.

„Není možné, aby nechali lidi takovou dobu bez peněz. Těch lidí je samozřejmě víc, je to prostě tragédie, mělo by se s tím něco dělat,“ okomentovala situaci manželka pana Čapláka Hana.

Osobně Peter Čaplák na sociálce v Ostravě nic nevyřeší. Případ totiž před několika měsíci převzala centrála v Praze. Úřad za něj kontaktovala redakce CNN Prima NEWS. „Dobu pojištění potvrzenou slovenskou stranou jsme již obdrželi, díky čemuž byl starobní důchod definitivně přiznán,“ potvrdila jí mluvčí ČSSZ Tereza Koukolová.

„V nejbližších dnech pan Čaplák obdrží doplatek starobního důchodu zpětně od požadovaného data přiznání důchodu. Dojde k zařízení výplaty důchodu v konečně výši a obdrží rozhodnutí,“ píše se ve zprávě, kterou Peter Čaplák obdržel.

Jemu i jeho manželce se proto velmi ulevilo. „Zaplatíme dluhy a zbytek si schováme. Poplatíme jako vždycky, co se dá. Nebýt televize Prima, tak ty peníze asi neuvidíme,“ uvedla vděčná Hana Čapláková.

Peter Čaplák teď doufá, že mu doplatek důchodu přijde do konce roku, aby si mohl s rodinou užít Vánoce bez starostí.

Lidí, jako Peter Čaplák, kteří čekají na výměr svého starobního důchodu déle než tři měsíce, je aktuálně v Česku 803. Pokud k nim patříte i vy, kontaktujte nás na e-mail zpravy@iprima.cz.

Připomeňte si štědrost jedné z divaček CNN Prima NEWS, která rodině pana Čapláka darovala jídlo a poslala dárky pro jejich postiženého syna:

Tagy: