Ženíšek: Naběhl jsem do rozjetého vlaku. Ministr pro vědu nastínil své cíle

Ministr pro vědu, výzkum a inovace Marek Ženíšek (TOP 09)

Marek Ženíšek o jeho prioritách na ministerstvu

Naběhl jsem do rozjetého vlaku, zhodnotil prvních několik dní ve funkci nový ministr pro vědu, výzkum a inovace Marek Ženíšek (TOP 09). V pořadu Nový den na CNN Prima NEWS politik sdělil, že se bude ze své pozice snažit přiblížit vědu široké veřejnosti.

Ženíšek podle svých slov nedostal žádný čas si zvyknout na novou roli. „Ve středu jsem byl na svém prvním zasedání vlády, včera (ve čtvrtek, pozn. red.) jsem měl zasedání předsednictva Rady pro výzkum, vývoj a inovace, jehož jsem předsedou. Navíc pokračuji v práci poslance,“ popsal nový ministr s tím, že naskočil do rozjetého vlaku.

ČTĚTE TAKÉ: Náš vztah s Blažkem je dobrý, řekl ministr za Piráty. Pochválil legislativu jeho resortu

Ženíška do funkce prezident Petr Pavel jmenoval minulý čtvrtek. Ve vysílání CNN Prima NEWS ministr popsal, čeho chce na postu dosáhnout. „Ve vědě se stále něco odehrává a vyvíjí. Chci její obsah lépe přiblížit lidem. Netýká se totiž jen vědců, ale je to něco, co ovlivňuje nás všechny,“ sdělil ministr.

„Je to navíc oblast, která se bezprostředně týká sta tisíc lidí,“ dodal Ženíšek a podotkl, že propagace resortu bude jeho hlavním úkolem.

Připomněl, že sled posledních událostí zviditelnil toto ministerstvo u veřejnosti. „Příběhem změn na postu ministra pro vědu, výzkum a inovace se daná oblast dostala do popředí zájmu, což je pro ni velmi důležité. Nyní bude záležet na mně, jak v tom budu pokračovat,“ zhodnotil Ženíšek, který tak připomněl dřívější dění v resortu.

Kvůli nespokojenosti mateřské strany TOP 09 na začátku května skončila v této funkci Ženíškova předchůdkyně Helena Langšádlová. Následně se spekulovalo o tom, že její místo převezme ekonom a bývalý rektor Slezské univerzity v Ostravě Pavel Tuleja. Své nominace se Tuleja vzdal kvůli kritice, že publikoval vědecké články v predátorských časopisech. Post tedy nakonec připadl Marku Ženíškovi.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Další zdražování v Česku? Jen výkyv, řekl Výborný a odmítl zodpovědnost státu za cenu chleba

Tagy:
věda inovace výzkum TOP 09 Petr Pavel Helena Langšádlová vláda Marek Ženíšek popularizace vědy vláda Petra Fialy ministerstvo pro vědu, výzkum a inovace Pavel Tuleja