Náš vztah s Blažkem je dobrý, řekl ministr za Piráty. Pochválil legislativu jeho resortu

Michal Šalomoun a Pavel Blažek

Rozhovor s Šalomounem

Náš vztah s ministrem Pavlem Blažkem (ODS) je dobrý a ryze pracovní. Když se na něčem domluvíme, platí to. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl ministr pro legislativu Michal Šalomoun (za Piráty). Podle něj spolu jednotliví členové kabinetu obvykle vycházejí lépe než samotné vládní strany.

„Se všemi členy vlády vycházím dobře, Pavla Blažka nevyjímaje. Náš vztah je dobrý a ryze pracovní. Když se na něčem domluvíme, platí to. Obecně si myslím, že vztahy mezi jednotlivými členy vlády jsou většinou na mnohem lepší úrovni než vztahy mezi vládními stranami,“ řekl Šalomoun v pořadu Co na to ministr.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Horko ve Sněmovně: Chudák Klaus, pustil se Babiš do ODS. Ohradili se Kupka i Blažek

Na přímou otázku, zda je Blažek dobrým ministrem spravedlnosti, odpověděl Šalomoun následovně: „U návrhů zákonů, co připravili (ministerstvo spravedlnosti), je ta legislativa kvalitní.“

Ve vládě premiéra Petra Fialy (ODS) sedí Šalomoun i Blažek od prosince 2021, tedy od samého začátku. Zatímco Šalomounovo jméno je ve veřejném prostoru slyšet minimálně, Blažek se těší o poznání větší pozornosti médií.

Vlivný člen ODS a blízký spolupracovník Petra Fialy čelí časté kritice i od některých koaličních partnerů. Nejčastěji se do Blažka pouštějí Piráti, tedy strana, díky níž se Šalomoun stal ministrem.

Kauza bouřka a Nejedlý

Třeba loni v srpnu se v médiích objevily zprávy o několikahodinovém setkání Blažka s lobbistou a bývalým poradcem Miloše Zemana Martinem Nejedlým v pražské restauraci. Z následného vysvětlení, že šlo o „schovku před bouřkou“, si mnoho lidí dělalo legraci.

Vážněji však veřejnost i někteří politici brali samotný kontakt s mužem, který je známý pro své vazby na Rusko. Nejvíce se proti Blažkovi stavěli právě Piráti, kteří se nejdříve na základě svých anket usnesli, že vlivný člen brněnské ODS ve funkci ministra ohrožuje důvěru ve spravedlnost a právní stát.

Později se pirátská většina shodla na návrhu, aby byl Blažek z resortu spravedlnosti odvolán. Ministr ale nakonec zmíněnou kauzu ustál i díky ODS, která se za něj postavila. Blažek sice musel okolnosti setkání po kritice politických partnerů i výzvách k odstoupení vysvětlovat na koaličním jednání, rovněž „dostal žlutou kartu“ od premiéra, ministerské křeslo však opustit nemusel.

Zastánci Blažka mluvili o jisté míře pokrytectví z řad některých kritiků. Podle mnoha analytiků to byl totiž právě on, kdo hrál klíčovou roli v tom, aby Miloš Zeman současný kabinet jmenoval v takovém složení, jak ho navrhl Petr Fiala. Blažek měl shodou okolností v té době jednat i s Martinem Nejedlým a paradoxně bojovat za jmenování Piráta Jana Lipavského ministrem zahraničí.

Tagy:
politika ODS Piráti Česká pirátská strana vláda legislativa Pavel Blažek Michal Šalomoun Ministerstvo spravedlnosti České republiky Legislativní rada vlády Co na to ministr