6400krát jí stlačili srdce. Pobodaná žena z Novodvorské přežila díky unikátní resuscitaci

Je to úspěch, za kterým stojí velký tým lidí, záchranářů, lékařů, sestřiček i sanitářů. Přesně tak popisují odborníci z motolské nemocnice záchranu 46leté ženy, kterou krátce před Vánoci na Novodvorské v Praze pobodal neznámý útočník. Utrpěla bodná poranění v oblasti hrudníku a břicha a přivolaní záchranáři ji museli okamžitě uvést do umělého spánku a převézt do nemocnice. Lékaři z Fakultní nemocnice v Motole teď popsali, jak její záchrana probíhala.

K incidentu došlo v sobotu 17. prosince v podvečerních hodinách. Čtyřiatřicetiletý muž si z davu u obchodního centra Novodvorská Plaza náhodně vybral jednu z kolemjdoucích a s nožem na ni zaútočil. Způsobil jí natolik vážná zranění, že ji museli přivolaní záchranáři uvést do umělého spánku, stojí v tiskové zprávě Fakultní nemocnice v Motole.

„Jednalo se o komplexní trauma hrudní dutiny, navíc s náhlou zástavou oběhu, který se záchranářům na místě podařilo obnovit, proto bylo třeba najít kombinované pracoviště, které má jeden urgentní příjem a traumatým včetně kardiochirurgie,“ popsal ředitel Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy Petr Kolouch. Zraněnou ženu poté transportovali záchranáři do Fakultní nemocnice v Motole.

Tam si ji převzal do péče traumatým, jehož hlavním úkolem bylo co nejdříve diagnostikovat veškerá zranění a život ohrožující krvácení. „Věděli jsme, že pacientka nemá dostatečně kvalitní oběh, jedná se o nízký tlak, nedostatečný srdeční výdej a že má bodné poranění břicha a hrudníku. S největší pravděpodobností krvácela dovnitř hrudníku, ale v danou chvíli jsme nevěděli z čeho,“ řekla Vlasta Vlasáková, lékařka z Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny 2. LF UK a FN Motol.

Chirurgové přistoupili k operaci, během níž zjistili, že útočník 46letou ženu bodl přímo do srdce. „Díky urgentní resuscitační torakotomii, tedy širokému otevření hrudníku, jsme odhalili takzvanou srdeční tamponádu, při níž krev nahromaděná v osrdečníku utiskuje srdeční sval, v důsledku čehož dochází k srdeční zástavě. Srdce bylo zasaženo jednou bodnou ránou, která měla přibližně 20 milimetrů. Mým úkolem bylo co nejrychleji otevřít hrudník, zjistit rozsah poranění a zastavit krvácení, aby bylo možné provést přímou srdeční masáž,“ uvedl chirurg Tomáš Haruštiak.

Poté, co se mu podařilo zastavit krvácení, přišel na řadu kardiochirurg, který začal provádět přímou srdeční masáž. Mezi dlaněmi stlačoval srdeční sval, masíroval pravou i levou komoru tak, aby krev tekla do plic, kde se okysličí, a dále z levé komory do krevního oběhu a především mozku, který je velmi citlivý a bez okysličení po pěti minutách nevratně odumírá. Poškozeny by mohly být ale i další důležité orgány, jako jsou játra či ledviny.

Unikátní resuscitace

„Kontinuální přímá srdeční masáž trvala přibližně 80 minut, tedy asi 6 400krát jsme ručně komprimovali levou i pravou komoru, abychom zachovali oběh. Ta délka resuscitace je skutečně unikátní,“ popsal Milan Horn, emeritní primář Kliniky kardiovaskulární chirurgie 2. LF UK a FN Motol.

Po týdnu lékaři vysadili pacientce sedativní léky a ona se na Štědrý den probrala do plného vědomí bez jakéhokoli neurologického deficitu. „Pacientka nyní rehabilituje a prognóza návratu domů je určitě dobrá,“ dodala doktorka Vlasáková.

Díky spolupráci lékařů, ale i rychlému a profesionálnímu zásahu záchranářů se dnes 46letá pacientka zotavuje z vážných zranění na Klinice anesteziologie a resuscitační medicíny 2. LF UK a FN Motol. „Je to úspěch, za kterým stojí velký tým lidí, záchranářů, lékařů, sestřiček i sanitářů, kteří se na péči o pacientku podíleli. Nikdy to není práce jednotlivce,“ uzavřel Jan Beroušek, vedoucí lékař Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny 2. LF UK a FN Motol.

O pár bloků dál neznámý útočník napadl ten večer další ženu, která vycházela z panelového domu a mířila s odpadky ke kontejnerům. S lehčími zraněními skončila též v nemocnici.

Agresor zaútočil i na přivolanou hlídku. Policisté tak byli nuceni použít zbraně a útočníka zastřelili. Jak informoval Blesk, muž byl na místě mrtvý, lékařům se ho oživit nepodařilo. Bližší informace vyšetřovatelé zatím nesdělili, na případu stále pracují.

Tagy:
zranění lékař Fakultní nemocnice v Motole záchranáři pobodání Praha agresor masáž lékařství hrudník 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy Novodvorská Novodvorská Plaza Vlasta Vlasáková