Česku hrozí další přívaly sněhu, připadnou desítky centimetrů, varují meteorologové

V Česku bude nadále intenzivně sněžit. Během několika hodin má napadnout dalších 25 centimetrů nového sněhu. Nejhorší situace bude panovat na jihu Čech a na Vysočině, varují meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Vysoký stupeň nebezpečí platí podle expertů pro jih Plzeňského kraje a podhůří Jeseníků a Beskyd. V jižních Čechách je už vyhlášena kalamitní situace. Výstraha je v platnosti od sobotního rána do nedělních 12:00. V noci na neděli mohou teploty místy klesnout až k −13 °C.

V některých oblastech jižních Čech a Vysočiny napadlo 20 až 45 cm nového sněhu. Intenzita sněhové přeháňky dosáhla dokonce hodnoty tří centimetrů za hodinu. V nižších polohách se objevila pokrývka o výšce 25 cm, zatímco v horských lokacích se vytvořila v průměru až 40centimetrová vrstva sněhu.

ČTĚTE TAKÉ: Kolaps na jihu Čech: Hejtman Kuba vyhlásil kalamitní stav, některé silnice se uzavřou

Hydrometeorologové dokonce varují před extrémní sněhovou pokrývkou. „Sněžení bude s proměnlivou intenzitou pokračovat i v následujících hodinách během rána a dopoledne. Předpokládáme, že v této oblasti spadne během soboty dalších 10 až 25 cm, tzn. v celkové sumě 30 až 65 cm,“ upozornili ve výstraze na sociální síti X.

Experti během sobotního rána výstrahu aktualizovali pro jih Plzeňského kraje (Klatovy, Sušice, Horažďovice) a podhůří Jeseníků a Beskyd. V oblastech nově platí vysoký stupeň nebezpečí. Nízký stupeň stále platí pro Moravu, severovýchod a jihozápad Česka a pro jižní část Středočeského kraje spolu s Prahou.

Na jihu Plzeňského kraje napadlo přes 15 cm sněhu a očekává se, že do půlnoci připadne dalších 10 cm, informovala pro CNN Prima NEWS meteoroložka Michaela Valachová. Až 25 cm nového sněhu mohou lidé očekávat na některých místech v podhůří Jeseníků a Beskyd.

Sněžení by mělo od sobotního večera ustávat na většině našeho území. Na severozápadě Čech přibude jeden až sedm centimetrů, ve zbylých regionech okolo 10 cm. Intenzivní sněžení bude pokračovat na severovýchodě až do nedělního odpoledne.

Během soboty bude podle předpovědi ČHMÚ sněžení doprovázet zatažená obloha. K večeru budou vytrvalé srážky od západu postupně slábnout. Teploty se budou pohybovat mezi −4 až 0 °C, v 1000 metrech na horách klesnou až k −7 °C. Na východě našeho území s čerstvým větrem o rychlosti 5 až 9 m/s, který může v nárazech dosáhnout až 15 m/s.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu kategorii Déšť, bouře a následně Nový sníh.

Vlivem sněžení mohou na mnoha místech vzniknout sněhové jazyky. Na Českomoravské vrchovině by se měly tvořit závěje. Ani v noci na neděli chumelení nepoleví. V západní polovině našeho území se vyskytnou další sněhové přeháňky. Teploměry naměří kolem −3 až −7 stupňů Celsia, v jihozápadní polovině Čech klesne místy ukazatel až k −11, při zmenšené oblačnosti ojediněle i k −13 stupňům Celsia.

V neděli bude stále převládat zataženo, místy se může oblačnost roztrhat. Sněhové přeháňky se vyskytnou ojediněle, na severu a severovýchodě Česka bude chumelenice četnější. Přes den naměříme −5 až −1 °C. Foukat bude vítr o rychlosti 3 až 7 m/s, který však bude k večeru slábnout. I během posledního dne týdne platí výstraha pro východní polovinu našeho území před tvorbou sněhových jazyků. Na Českomoravské vrchovině a na horách mohou nastat závěje.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Intenzivní sněžení zpožďovalo autobusy i vlaky. Jak se Česko vypořádalo s třeskutým počasím na začátku týdne?

Tagy: