Zfetovaný muž se pokusil znásilnit a zabít svou matku. Doživotnímu vězení se ale vyhne

Krajský soud v Ústí nad Labem rozhodl v kauze muže, který se letos v březnu podle obžaloby pokusil znásilnit a zavraždit svou matku.

Soud kvůli pokusu o vraždu matky

Krajský soud v Ústí nad Labem v pondělí rozhodl v kauze 37letého muže, který se letos v březnu podle obžaloby pokusil znásilnit a zavraždit svou matku. Obžalovanému původně hrozilo až doživotí, nakonec ale do věznice nenastoupí.

Podle soudu zdrogovaný muž znásilnění a vraždu své matky dopředu plánoval. V jejím bytě měl připravit na posteli smyčky z prostěradel, pytel a pásku od kalhot na škrcení. Matce chtěl pro omámení píchnout také injekci s pervitinem.

„Vysvlékl se do naha, následně ve tmě vyčkal příchodu poškozené. Bezprostředně po jejím vstupu do bytu a zavření vstupních dveří ji fyzicky napadl, a to tím způsobem, že poškozenou zepředu chytil oběma rukama za krk a poté srazil k zemi, po přesně nezjištěnou dobu ji škrtil. I přes ztrácející vědomí se snažila ze sevření vyprostit. Prosila ho, ať ji nezabíjí,“ četl obžalobu soudce Roman Felzmann.

Ženě se podařilo ze sevření dostat, otevřít dveře a přivolat na pomoc sousedy. „Vběhl jsem do vchodu, paní seděla na chodbě, protože ji už lidi odtamtud vzali, tak jsem šel do bytu. Ten kluk byl na mě ještě agresivní, takže ode mě pár schytal,“ popsal svědek František Holub.

Žena utrpěla jen lehké zranění. Jejímu synovi původně hrozilo až doživotí. „Trestní stíhání obviněného bylo zastaveno proto, že nebyl v době spáchání skutku příčetný,“ vysvětlil státní zástupce Vladimír Jan. Jeho psychické problémy vyvolaly podle znalců drogy. Údajně prý před útokem slyšel hlas, který mu napovídal, že má matce ublížit.

Muž je několik měsíců na svobodě

„Je to osobnost typická pro těžkého a agresivního delikventa. Je lehce disociální. Už před tím, než se to stalo, byly nějaké trestné činy. Nebýt pod vlivem drog, tak by ta nebezpečnost nebyla tak vysoká. Agrese se u něj začaly rozvíjet, až když začal fetovat. Zejména alkohol a pervitin,“ popsal sexuolog Jaroslav Zvěřina.

Už několik měsíců je muž na svobodě, bydlí u své partnerky a návykové látky prý neužívá. Soud v pondělí rozhodl, že muže pošle do léčebny. „Jsem rád, že to takhle dobře dopadlo. Nemělo se stát to, co se stalo,“ řekl obžalovaný.

„Pokud se probere těmi sociálními a psychoterapeutickými přístupy, bývá delikvent vpuštěn na vycházky v areálu nemocnice, někdy i nějaké společné vycházky do města. Je možné v těch finálních fázích, že může odjet za rodiči nebo za partnerkou na víkend, ale je podroben testům hned poté, co přijede, aby se zjistilo, zda nepožil alkohol nebo drogy,“ dodal sexuolog. Rozhodnutí soudu je pravomocné, muž do měsíce nastoupí na léčení do ústavní psychiatrické nemocnice. Když se jeho stav bude zlepšovat, lékaři ho po určité době mohou propustit na svobodu.

Tagy: