Žijeme v zemi úniků informací, hájil šifrované mobily Půta. Odvolání Rakušana nečeká

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK) v Partii Terezie Tománkové

K VĚCI 27.9.2023

Žijeme v zemi, kde je zcela běžné, že z živých kauz unikají informace do médií, vysvětloval v pořadu K věci na CNN Prima NEWS používání šifrovaných telefonů liberecký hejtman Martin Půta (STAN). S problémy ohledně zakódovaného přístroje se aktuálně potýká především jeho stranický kolega, ministr vnitra Vít Rakušan. Půta však upozornil, že například při sestavování vlády převládaly u Starostů obavy, že jejich komunikace může být monitorována, a proto šifrovanou technologii využili. Opozice kvůli tomu nyní požaduje Rakušanův konec ve vládě, k tomu ale podle Půty nedojde.

Šifrovaný telefon měl kromě ministra vnitra také liberecký hejtman Martin Půta (STAN). V pořadu K věci na CNN Prima NEWS řekl, že šifrovaný telefon využíval kvůli obavám z odposlechu. „Bylo to krátké období v době, kdy se vyjednávalo o vládě Petra Fialy (ODS) a ve vedení hnutí STAN tehdy převládaly obavy, že naše komunikace, nejenom telefonická, ale i komunikace uvnitř některých objektů, může být monitorována a používána proti nám,“ vysvětlil Půta a dodal, že se chovali tak, jak jim v té době přišlo rozumné a racionální.

K TÉMATU: Rakušan používal šifrovaný telefon. Mafiána to ze mě nedělá, brání se ministr vnitra

Stejný systém měla ale používat také skupina lidí, kteří jsou obvinění v korupční kauze Dozimetr. „Přiznám se, že to spojování s lidmi kolem pana Redla a dalšími lidmi kolem Dozimetru mi samozřejmě není příjemné. Kdybych věděl, že budu používat podobnou technologii jako oni, tak bych to určitě nějak zohlednil,“ řekl Půta.

Hejtman zároveň podotkl, že jde o systém, který je v České republice legální. „Podle mých informací ho používají stovky, možná tisíce, lidí z vedení firem a dalších veřejných institucí. Nevím, jestli čistě náhodou podobné systémy nepoužívají i politici z jiných stran,“ popsal Půta.

Podle něj žijeme v zemi, kde je zcela běžné, že z živých kauz unikají informace do médií. „Vím, že to, co říkám, není úplně optimistické, ale stojím si za tím, že bohužel nežijeme v zemi, která dokáže zajišťovat, že některé informace, které nemají být veřejné, veřejné nejsou,“ zdůraznil hejtman.

Opozice v čele s hnutím ANO apeluje na to, aby premiér Petr Fiala zvážil odvolání ministra vnitra Víta Rakušana. K tomu ale podle Půty nedojde. „Ministři by neměli odstupovat jenom kvůli tomu, že vlastní nebo nevlastní nějaký telefon. To, co hnutí ANO předvedlo během jednání Sněmovny, není na odvolání ministra vnitra dost. Věřím, že to Petr Fiala vyhodnotí podobně,“ sdělil Půta a dodal, že česká politika se utápí v podobných pseudokauzách.

Tagy:
telefon Vít Rakušan ODS Petr Fiala ministr vnitra ANO 2011 Starostové a nezávislí Martin Půta vláda Petra Fialy Poslanecká sněmovna ČR Akce Dozimetr