Zelenská: Chcete snad další srpen 1968? Válka není problém jen Ukrajiny, ale celého světa

Válka mě naučila angažovat se v oblastech, v nichž jsem neměla dostatek zkušeností. Uvedla to první dáma Ukrajiny Olena Zelenská v rozhovoru pro web Aktuálně.cz s tím, že pomáhá především v oblasti duševního stavu ukrajinských občanů. Manželka prezidenta Volodymyra Zelenského prý nikdy o odchodu z válkou zmítané země nepřemýšlela. Zdůraznila, že v konfliktu nejde o „potřeby Ukrajiny“, nýbrž o svobodu společnosti na celosvětové úrovni. V této souvislosti připomněla sovětskou okupaci Československa z roku 1968.

Zatímco prezident Volodymyr Zelenskyj organizuje obranu napadené země, jeho manželka se snaží pomáhat udržet duševní zdraví svým spoluobčanům, jejichž psychický stav byl narušen každodenním válečným děním. Co mohlo být dříve považováno za slabost, je podle ní dnes mnohem důležitější než dříve.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Když vedle uren padají bomby. Zelenskému na jaře vyprší mandát, opozice volby nechce

Zelenská upozornila, že mnoho ukrajinských žen se stalo obětí sexuálního násilí ze strany ruských okupačních jednotek. „Každá ukrajinská žena nyní svádí důležitý vnitřní boj o život,“ zdůraznila v rozhovoru.

„Ruská agrese donutila všechny vystoupit ze svých běžných rolí a vžít se do těch neznámých. To samé co naše rodina cítí miliony mužů, kteří místo do kanceláří odešli do zákopů,“ uvedla první dáma Ukrajiny. Tragédií konfliktu je podle jejího vyjádření skutečnost, že 90 procent Ukrajinců trpí úzkostnými stavy a musí snášet neustálý stres ohledně své budoucnosti.

Mnohé otázky ohledně dalšího vývoje zůstávají bez odpovědi, neboť lidé si nejsou jisti ani tím, co bude další den. „Nechceme, aby agresor dosáhl uspokojení, až nás uvidí mrtvé. Proto jsme na Ukrajině vytvořili celoukrajinský program duševního zdraví. Chceme, aby se lidem dostalo pomoci v těžkých chvílích a aby se nestyděli ji vyhledat,“ popsala situaci na Ukrajině.

Manželka prezidenta Zelenského zdůraznila, že spojení „žít s válkou“ je nevhodné, jelikož ukrajinští občané se nechtějí smířit s tím, že by válka měla být nedílnou součástí jejich životů. Přiléhavější je proto podle ní výraz „žít válce navzdory“. Dodala, že válečná traumata by neměla lidi srážet na kolena, ale v zemi, která je „emocionální horskou dráhou“, by je měli „transformovat ve vlastní sílu“.

Nejen konvence

Zelenská se podle svých slov musela kvůli válečnému konfliktu naučit jednat jako první dáma. „Nejde jen o to převzít ‚konvenční‘ povinnosti této funkce, jako je charita nebo kultura. Válka vás naučí například žádat o zbraně, nejen o zdravotnické vybavení. Učí vás dělat věci, které vás možná zrovna nebaví, jako je vystupování na veřejnosti nebo řešení záležitostí, s nimiž jste nikdy neměli zkušenosti,“ pronesla manželka prezidenta, že jednou zcela novou oblastí pro ni bylo například stavebnictví.

Její nadace se totiž kromě jiného zaměřuje na výstavbu nových domů pro početné pěstounské rodiny. „Mým hlavním úkolem je humanitární pomoc, hlavně v oblasti medicíny a vzdělávání. Životy našich lidí byly rozvráceny, na některých místech se vrátily o několik let nazpět. My se je snažíme nějakým způsobem dostat na důstojnou úroveň,“ prohlásila Zelenská, která prý o odchodu z vlasti nikdy nepřemýšlela.

Ukrajinský odpor s ženskou tváří

První dáma uvedla, že chod země ve válečném stavu nyní stojí převážně na ženách. „Náš odpor má vlastně ženskou tvář. Nedávno jsem o tom mluvila v OSN. Většinu naší populace tvoří ženy. Většina našich učitelů, zdravotníků, sociálních pracovníků jsou ženy. To ony učí, léčí a poskytují pomoc osamělým lidem,“ vysvětlila. Obchody a podniky, které byly zničeny bombardováním vlastnily většinou ženy, které po odchodu do ciziny nadále podporují své muže a syny na frontových liniích.

Zelenská připomněla, že mnoho Ukrajinek se během konfliktu stalo obětí sexuálního násilí. Ženy, které našly azyl v okolních zemích a každodenně se strachují o své nejbližší, ovšem své obavy nedávají najevo. „Naše ženy nejsou oběťmi a nechtějí jimi býti,“ zdůraznila Zelenská.

Nikoliv chamtivost, ale boj o svobodu

Diskuse na mezinárodním poli ohledně podpory Ukrajiny by se podle slov první dámy měla ubírat jiným směrem. „Tady nejde o to, co chce a potřebuje Ukrajina. To vypadá, jako kdyby válka byla jen náš problém. Ptejme se radši, co potřebuje svět, my všichni, kteří chceme svobodnou společnost,“ řekla manželka prezidenta.

Tato otázka se podle ní dotýká velmi úzce i Česka. „Chcete, aby agresor získal výhodu a narušil vaše hranice? Aby se cítil beztrestný a rozhodl se zopakovat například události z roku 1968? Já se ptám: co potřebuje Česko, aby se to už nikdy nestalo? Aby Ukrajina vyhrála. Můžeme jedině bojovat dál a klást odpor, jak jsme to dělali doteď. Nejde o naši chamtivost. Je to boj za svobodu,“ zdůraznila Zelenská.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Brutální poprava devítičlenné rodiny na Ukrajině. Kulky zasáhly i dvě děti, když spaly

Tagy:
válka OSN rodina Ukrajina zbraně žena svoboda Kyjev duševní zdraví Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj První dáma Olena Zelenská ruská invaze na Ukrajinu psychický stav