Žili jsme ve lži. Rusové utíkají před Putinem do Turecka, prchali tam i před 100 lety

Turecký Istanbul

Nejméně 14 tisíc Rusů již prokazatelně uteklo ze své země do Turecka kvůli tomu, že se neztotožňují s politikou Vladimira Putina a brojí proti válce. Upozornil na to list The Economist, podle kterého může Ankara profitovat z přívalu ruské inteligence. Rusové hledali útočiště v Turecku také před sto lety po nástupu bolševiků k moci.

Cesta do Evropy je pro Rusy obtížná. Evropská unie totiž uzavřela pro ruská letadla letecký prostor. Rusové, kteří nesouhlasí s Putinovou politikou a jeho válkou, proto hledají útočiště v Turecku. Ankara totiž lety nepozastavila a umožňuje Rusům cestovat do Turecka bez víza. I proto, že prezident Recep Tayyip Erdogan je s Moskvou spíše zadobře a během války se snaží vystupovat jako neutrální zprostředkovatel jednání.

List The Economist uvedl, že do Turecka už z Ruska uteklo zhruba 14 tisíc lidí. „Žili jsme ve lži,“ popsal důvod svého útěku ruský módní fotograf Arseny pro britský týdeník.

„Vnímám Istanbul jako útočiště, kde ruská vláda nemá žádný přímý vliv,“ řekl pro turecké noviny Hürriyet osvětlovací technik Kirill Eliseev. Stejně jako ostatní Rusové v exilu nepředpokládá, že by se do vlasti v blízké době vracel.

V Turecku působí také ruský rapper Oxxxymiron, který zde uspořádal protiválečný koncert, jehož se zúčastnily davy. Své vyprodané koncerty v Moskvě a Petrohradu zrušil.

Turecko hraje na obě strany

Směr Istanbul a Ankara ale lidé neutíkají jen před vládou Putina, ale i před západními sankcemi. Ostatně ruský oligarcha Roman Abramovič vyslal svou jachtu právě do tureckého přístavu, aby se vyhnul sankcím.

Že se může Turecko stát rájem pro boháče utíkající před dopady sankcí, vnímá i Evropská unie. „Je to jedna z věcí, kterou pozorně sledujeme,“ řekl listu Financial Times nejmenovaný evropský představitel.

Historie se opakuje

Turci přesně před sto lety zažili podobný exodus Rusů do své země, jaký zažívají dnes. Po revoluci v Rusku se tehdy moci chopili bolševici, kteří nechali zavraždit Mikuláše II., posledního ruského cara.

Kvůli perzekucím a krutovládě bolševiků začaly Rusko po první světové válce opouštět statisíce lidí a zamířily právě do Turecka. Jen do Istanbulu mělo dorazit asi 200 tisíc utečenců.

Tagy: