Žilková: Stropnický šel proti Babišovi, chtěl rozkol v ANO. Prozradila i jeho plat

O současném velvyslanci v Izraeli Martinu Stropnickém se čím dál více hovoří jako o možném kandidátovi za ANO na Pražský hrad. Dění okolo svého bývalého manžela sleduje i herečka Veronika Žilková. Nyní na svém Instagramu vydala prohlášení a ostrými slovy nešetřila. Prozradila i plat svého expartnera či zákulisní informace z Babišova hnutí. Redakce oslovila i Stropnického, velvyslanec ale nereagoval.

Herečka Veronika Žilková zná Martina Stropnického jako málokdo. Po jeho boku strávila osmnáct let, z toho čtrnáct jako manželka. Mají spolu sedmnáctiletou dceru Kordulu. Rozešli se na začátku letošního roku, kdy ji oznámení o konci manželství Martin Stropnický zaslal v e-mailu. Stálo v něm, že už ji nemiluje a omlouvá se jí. Důvodem je podle všeho jeho nová známost, o třicet let mladší Markéta Horňáková, která na českou ambasádu v Izraeli nastoupila před sedmi lety jako stážistka.

Žilková míní, že by se Stropnický neměl stát českým prezidentem z morálních důvodů. „Pokud se někdo rozhodne kandidovat a má neuspořádané rodinné vztahy, tak je to mínus. Stropnický porušil služební diplomatický zákon. Jeden ze zásadních bodů zní, že člen diplomatické mise si nesmí z bezpečnostních důvodů začít žádný bližší vztah se svým spolupracovníkem. On se v šestašedesáti letech zamiloval do ambiciózní dívky, což se stává, srdci neporušíš. Ale v tu chvíli měl odstoupit ze svého postu, což mu doporučovali i bývalí dva exministři zahraničních věcí, rozvést se a oženit se s ní. Teprve pak měl kandidovat,“ prohlásila herečka.

Jeho plat mi byl utajený

Žilková zmínila i údajnou Stropnického motivaci, proč z ambasády neodešel. „Jak jsem se u soudu o výživné naší dcery dozvěděla – do té doby to pro mě bylo utajené – jako velvyslanec v Izraeli bere 480 tisíc korun měsíčně. Pokud tak moc miluje svoji dívku, měl tento post opustit a měl dát přednost lásce, ne financím. Druhá věc je, ta dívka by se stala první dámou země. Z doslechu od izraelských občanů, kteří mi to píší a volají, vím, že tato dívka, aby získala izraelské občanství, tak žila pět let s izraelským občanem. Jen, co získala občanství, tak začala žít se Stropnickým. Ta dívka, když jsem přijela do Izraele, pracovala na vrátnici a teď má jeden z nejvyšších postů na ambasádě,“ uvedla Veronika Žilková.

Přidala i další důvod, proč by se podle jejího mínění Martin Stropnický neměl stát prezidentem. „Ještě o Vánocích, kdy naše manželství bylo zalité sluncem a dal mi letenku s pozváním do Izraele, mě prosil, abych ho podpořila v kandidatuře uvnitř strany ANO proti panu Babišovi. Chtěl rozdělit ANO. To jsem odmítla. Nepřišlo mi to jako čestné jednání. Pana Babiše znám, je to geniální podnikatel, schopný člověk. Zneužít stranu pro nějaký rozkol, to není morální postoj,“ prohlásila herečka.

O tom, koho na Pražský hrad podpoří, už má Žilková jasno. Její favoritkou je ekonomka Danuše Nerudová.

Redakce CNN Prima NEWS telefonicky i písemně kontaktovala i Martina Stropnického s prosbou o jeho vyjádření, ale na otázky nereagoval. Jeho reakci budeme dál shánět.

ANO: Slušný člověk a zkušený diplomat

Politici ANO se v nedávné anketě CNN Prima NEWS ke Stropnickému coby kandidátovi na Hrad vyjadřovali opatrně – většinou opakovali, že jejich favoritem je předseda hnutí Babiš. Někteří poslanci se však myšlence nebrání. „Je pravda, že asi před měsícem jsem ten nápad měl. Dokonce jsem to někomu psal, protože mi to přišlo jako zajímavá varianta člověka, který je zároveň v politice, zároveň má zkušenost z diplomacie a je i mezinárodně známý,“ řekl poslanec Patrik Nacher.

Podobně možnou Stropnického kandidaturu komentoval i bývalý ministr obrany Lubomír Metnar (ANO). „S Martinem Stropnickým se znám, považuji ho za slušného člověka, ale je to asi spekulace. Ctím, že na kandidátovi musí být domluvený klub hnutí, ale my jsme se zatím o nominantech nebavili,“ upozornil.

Tagy: