Podivné sázky na prezidenta: Na Stropnického už padly statisíce, věří mu i tipér „Putin“

Velvyslanec v Izraeli Martin Stropnický

360° (1003)

Nejdřív desítky korun, nakonec statisíce. „Podivné“ chování sázkařů pozoroval v průběhu září a začátkem října hlavní bookmaker společnosti Fortuna Michal Hanák, a to především u dvou lidí. Ti začali sázet na to, že lednové prezidentské volby v Česku vyhraje velvyslanec v Izraeli Martin Stropnický, o kterém se v poslední době mluví jako o kandidátovi na Hrad za hnutí ANO. Jeden z těchto sázkařů navíc sázel pod přezdívkou jako ruský prezident Vladimir Putin.

Prezidentské volby budou v Česku za necelé tři měsíce a stále není jasné, jakého kandidáta postaví hnutí ANO. Jeho předseda Andrej Babiš chce konečný verdikt oznámit 26. října. V médiích se v poslední době spekuluje o tom, že by hnutí do boje o prezidentské křeslo vyslalo velvyslance v Izraeli, bývalého ministra zahraničí i obrany a herce Martina Stropnického. Jako první s touto informací přišel před necelými dvěma týdny Deník N.

Bookmaker Fortuny Michal Hanák ale už od poloviny září pozoruje podivné chování dvou sázkařů. Ti sázeli na to, že boj o Hrad vyhraje právě Stropnický za hnutí ANO. „První sázel už od 16. září. Sázel zhruba obden po 20 až 40 tisících do 28. září, a to v kurzu 80 až 200 ku jedné. Celkem vsadil přibližně 100 tisíc. Ten druhý vsadil na Stropnického 4. října za cca 130 tisíc v kurzu 130:1,“ popsal pro CNN Prima NEWS.

Jeden sázkař je podle Hanáka z Prahy, druhý z Brna. „Totožnost říct nemůžu, ale zajímavé je, že ten z Brna sázel pod přezdívkou Vladimir Putin. Byl to klient, který neměl žádnou historii, a přezdívku si mohl sám vybrat,“ vysvětlil hlavní bookmaker.

Podle Hanáka museli mít oba sázkaři nějakou „inside informaci“ o tom, že o zapojení do prezidentských voleb Stropnický opravdu uvažuje. Deník N totiž takové informace přinesl až 7. října. V úterý 4. října se o něm jako o možném kandidátovi jako první zmínil komentátor Práva Thomas Kulidakis v pořadu 360° televize CNN Prima NEWS. „Je to dostatečně známý člověk a dostatečně vzdálený od hnutí ANO v tuto chvíli,“ hájil komentátor svůj názor.

„Byla to sázka s přidanou hodnotou. Moje zkušenost je taková, že takto museli sázet lidé blízcí panu Stropnickému, kteří věděli, že zvažuje kandidaturu a měli i nějakou zkušenost se sázkami na politiku. Vědí, že kurz půjde dolů, až Martin Stropnický oznámí kandidaturu, než když k tomu není žádná jistota,“ vysvětlil Hanák. „Takže měli inside info a sázeli na to, což je fajn, jakože akceptovatelné. Protože to je nekončící souboj mezi bookmakerem a sázejícím,“ dodal.

Za dalších přibližně 150 tisíc korun mají na Stropnického vsazeno další lidé, kterých je ale více. Ti sázeli v kurzu v rozmezí 130 až 15 ku jedné. Kurzy na Stropnického jako možného prezidenta šly rapidně dolů, v současné době se pohybují kolem 16:1. „Více lidí na něj teď už prakticky nesází,“ upozornil bookmaker.

Sázkař může ticket prodat

Kdyby Stropnický opravdu vyhrál, dva sázkaři s nejvíce investovanými penězi by podle něj získali téměř pět milionů korun. „Ta sázka se dá navíc prodat, kdyby Stropnický oznámil kandidaturu. Kurz by byl nižší a ten ticket je něco jako smlouva mezi klientem a sázkovou kanceláří, takže to klient dál může zpeněžit,“ zdůraznil Hanák.

Podle něj jsou nejpřesnější předvolební průzkumy kombinace průzkumů veřejného mínění a právě kurzů sázkových kanceláří. „Koho budu volit, na toho si vsadím, lidé nikdy nevsází proti svým penězům,“ řekl důrazně a přidal příklad.

„Když si vsadíte na to, že vyhraje Danuše Nerudová, a pak na ní někdo vytáhne nějakou špínu, stejně máte větší motivaci ji dál volit. Když by byl na Babiše špatný kurz a lidé by si na něj vsadili, tak by ho pak volili, aby podpořili sázku,“ řekl Hanák s tím, že i Fortuna sama teoreticky může ovlivnit, co se stane. „Ale to by kurzy musely být výhradně špatně oproti veřejným průzkumům. Takže můžeme kurz ovlivnit, ale stálo by nás to velké peníze,“ kroutil hlavou.

Martin Stropnický je v současné době v pořadí potencionálních vítězů na šestém místě. První je generál Petr Pavel, za nímž následují ekonomka Danuše Nerudová, bývalý premiér a šéf ANO Andrej Babiš, odborář Josef Středula, senátor Pavel Fischer. Hnutí ANO tak má mezi nimi hned dvě želízka v ohni.

„Pokud Babiš nakonec nebude kandidovat a řekne, že Stropnický bude jeho kandidát, velvyslanec padne pravděpodobně ze 16:1 někam k 8:1 a nahradil by Středulu. Kurzy ostatních by šly nahoru,“ podotkl Hanák.

Úspěšnější než Schillerová a Havlíček

Babiš zatím jako své možné kandidáty za ANO jmenoval místopředsedu hnutí a Sněmovny Karla Havlíčka nebo předsedkyni poslaneckého klubu Alenu Schillerovou. Na ty se podle Hanáka ale příliš nesází. „Kurzy na Havlíčka jsou někde kolem 45:1, nezajímavé. Větší šance by měla Schillerová, ale na ní kurz také roste,“ upozornil.

„Podle vkladů jsme na Stropnického za čtrnáct dnů nabrali zhruba stejně jako na Schillerovou, kterou máme v nabídce už rok,“ zdůraznil ještě bookmaker pro CNN Prima NEWS.

Podle informací redakce z nejvyšších řad vedení hnutí se o Stropnickém v ANO opravdu uvažuje. „Je to mnohem pravděpodobnější, než že bychom podpořili Josefa Středulu,“ přiznal zdroj, který si nepřál být jmenován. Zároveň řekl, že o této možnosti ví jen pár lidí z nejvyššího vedení. Hnutí si dělá několik průzkumů k prezidentským volbám, které se „každou chvíli mění“. Ovlivní nakonec nejspíš i rozhodnutí Andreje Babiše koncem října.

Tagy: