Zima udeří v plné síle, napadne až 15 centimetrů sněhu. Pro které kraje platí výstraha?

Již v noci na středu se do Česka po teplejších dnech vrátí zima. Meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) vydali výstrahu před sněhem, platí pro takřka všechny kraje. Napadnout by ho mohlo až 15 centimetrů. Jak dlouho budou tuzemsko sněhové přeháňky sužovat?

V noci na středu bude převážně zataženo, od jihovýchodu se pak na většině území očekává sněžení. Kvůli návratu zimy meteorologové z ČHMÚ vydali od půlnoci do středeční 15. hodiny výstrahu. Varování před vysokou novou sněhovou pokrývkou platí pro části tří krajů: Středočeského, Jihočeského a Vysočinu.

„Za dvanáct hodin může napadnout kolem 15 centimetrů nového sněhu,“ uvádí meteorologové. Očekávají komplikace v dopravě, energetice i zásobování. „V případě mokrého sněhu mohou vznikat škody na stromech a lesním porostu nebo drátech elektrických vedení. Doporučujeme nevyjíždět autem, pokud to není nutné. V případě nutnosti jízdy sledovat dopravní zpravodajství a počítat s prodloužením doby jízdy,“ radí experti.

Výstraha před novou sněhovou pokrývkou však platí i pro další kraje. Konkrétně části Středočeského, Jihočeského, Jihomoravského, Olomouckého a Moravskoslezského kraje. Dále se varování vztahuje na celou Prahu, Plzeňský, Královéhradecký a Pardubický kraj. „Za dvanáct hodin může napadnout 7 až 12 centimetrů sněhu,“ podotýkají meteorologové.

I v těchto místech se očekávají komplikace při chůzi, v dopravě či zásobování. „Při cestování doporučujeme sledovat dopravní zpravodajství a jezdit velmi opatrně. Nezapomeňte na zimní výbavu, při cestách do hor i sněhové řetězy,“ doplňují. Teploty v noci na středu se pak budou pohybovat zejména pod bodem mezi 1 a -3 °C.

S víkendem přijde další varování

Během středy se kromě sněhu očekávají i srážky smíšené či samotný déšť. Od jihovýchodu by však měly přeháňky slábnout a postupně ustávat. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi -1 až 3 °C, na horách kolem -2 °C.

Sníh se v Česku očekává i ve čtvrtek, a to při přeháňkách. Během dne bude zataženo až oblačno, přechodně místy až polojasno. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat opět mezi -1 až 3 °C, v noci však klesnou poměrně hluboko pod nulu. Při zmenšené oblačnosti a sněhové pokrývce mohou teploměry naměřit až -8 °C.

Situace bude takřka totožná i v pátek, kdy má být zataženo a oblačno, ojediněle se místy čeká sněžení. Denní teploty se budou pohybovat mezi -2 až 2 °C. O víkendu se navíc připojí další varování meteorologů: místy se mohou tvořit sněhové jazyky.

Tagy: