Sledujte ZÁZNAM: Řidičák v 17 letech a nový bodový systém. Kupka o silniční novele

Místopředseda ODS Martin Kupka

Kupka představil návrh novely zákona o silničním provozu

Návrh novely zákona o silničním provozu v pondělí představí ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Součástí předlohy je možnost řízení od 17 let pod dohledem mentora, řidičský průkaz na zkoušku pro začínající řidiče nebo přehlednější úprava sazeb bodů podle závažnosti spáchaného přestupku. Tiskovou konferenci můžete sledovat živě přímo v tomto článku od 14:00 hodin.

Cílem navrhovaných změn má být efektivnější postih nejnebezpečnějších přestupků, zvýšení bezpečnosti silničního provozu a snížení sankcí u banálních přestupků. Bodový systém začal v Česku platit 1. července 2006. Maximum 12 trestných bodů nasbíralo jen za prvních deset let jeho fungování 70 000 řidičů, zhruba procento všech registrovaných šoférů.

Možnost řídit vozidlo pod dohledem mentora od 17 let má přispět k větší bezpečnosti na silnicích. Smyslem je kontrolované získávání dovedností u mladých řidičů, přičemž právě přítomnost mentora v podobě zkušeného motoristy může pomoci osvojit si správné návyky za volantem. V případě řidičského průkazu na zkoušku jde o preventivní opatření pro začínající řidiče. Bude mít praktickou i psychologickou část.

Návrh novely podpořila již v roce 2020 předchozí vláda Andreje Babiše (ANO). Poslanci jej ale nestihli do konce minulého funkčního období Sněmovny schválit.

Tagy: