ŽIVĚ: Těžký boj s virem. V Partii o něm debatují lékaři Arenberger, Kubek či Šerý

Terezie Tománková

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Vláda přiznává, že čísla týkající se koronavirové epidemie v Česku jsou katastrofální. O těžkém boji s virem bude v nedělní Partii Terezie Tománkové debatovat ministr vnitra a předseda Ústředního krizového štábu Jan Hamáček z ČSSD a předseda opozičního hnutí STAN Vít Rakušan.

Hamáček už dříve přiznal, že vláda se dopustila některých chyb. Opatření podle něj mohla přijít mnohem dříve. „Kdyby se nošení roušek zavedlo 17. srpna, byla by teď situace lepší. Dávám to za vinu ministerstvu zdravotnictví pod vedením Adama Vojtěcha. Ale celá vláda se z toho nevyviní,“ řekl tento týden v rozhovoru pro CNN Prima NEWS Hamáček.

Vládu za chaos a nepřipravenost kritizuje opozice. Rakušan se už před časem pustil do premiéra Andreje Babiše (ANO). „Nesvádějte, pane premiére, svoje letní selhání na lidi. Děláme, pane premiére, co můžeme. Ani na Krétě jsme nebyli,“ prohlásil Rakušan s narážkou na Babišovu dovolenou.

Podle Hamáčka však opozice nemá co kritizovat, protože sama volala po tom, aby se opatření uvolňovala. „Když jsme v září začali mluvit o potřebě nouzového stavu, kolegyně Pekarová (TOP 09) a kolega Fiala (ODS) prohlašovali, že to nepotřebujeme. Kdyby v létě říkali, že musíme přitvrdit a my jsme je neposlechli, je to teď na demisi vlády. Ale my s těmi opatřeními přicházeli a oni si z toho dělali legraci,“ řekl Hamáček.

Partie startuje v neděli v 11:00 na CNN Prima NEWS a na Primě. Od 12 hodin budou o tom, zda dojdou lůžka a jestli zkolabuje zdravotnictví, debatovat ředitel vinohradské nemocnice Petr Arenberger, molekulární biolog Omar Šerý a prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Tagy: