Vláda schválila kompenzace pro podnikatele i dopravce. Už měly dávno být, zní z ODS

Ministr dopravy, průmyslu a obchodu Karel Havlíček (Milan Malíček/Právo)

Tisková konference po jednání vlády o pomoci zasaženým oblastem ekonomiky

Podnikatelé, kteří museli kvůli vládním nařízením zavřít své provozovny, by měli od státu dostat kompenzace. Na středečním mimořádném jednání o tom jedná kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO). Pomoci by se měli dočkat i lidé pracující v kultuře, sportu či zájezdové dopravě. Ve hře je i odklad daní. Podle opoziční ODS měly být kompenzace představené už dávno.

Podnikatelé, kteří museli kvůli vládním opatřením zavřít nebo omezit provozy, budou moci žádat za třetí kvartál o příspěvek na komerční nájemné. Ve středu to schválila vláda.

Vláda také protáhla jeden z příspěvků z programu Antivirus do konce roku. Firmám, které musely zavřít, stát proplatí celé mzdy do 50 000 korun, uvedla ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD).

Kabinet odsouhlasil i kompenzace pro umělce a podnikatele v kultuře. Budou moci žádat o dotaci v pokračování programu COVID kultura. Vyčleněno je 750 milionů korun.

Nárok na náhradu budou mít i pořadatelé, kteří museli zrušit sportovní akce. Vláda schválila pokračování programu COVID sport, kompenzace jsou v celkové výši 500 milionů korun.

Pomoci se dočkají i zájezdoví autobusoví dopravci. Na pokrytí ztrát z krize dostanou od státu až miliardu korun. Kompenzace budou vypláceny za sedačku a den. Krize v Česku zasáhla až 2 000 zájezdových dopravců provozujících dohromady asi 9 000 autobusů. Podle sdružení Česmad Bohemia až polovině z nich hrozí krach.

Dotace by měly kompenzovat ztráty dopravců od březnového začátku nouzového stavu až do konce letošního června.

Šéfka státní kasy Alena Schillerová se už nechala slyšet, že by vláda mohla schválit odklad daní pro obory zasažené koronavirovou krizí.

Munzar: Podnikatelé mají jen sliby

Podle opoziční ODS už měly být podpůrné programy dávno schváleny. „Vláda měla společně s omezeními vyhlásit také konkrétní formu podpory pro postižené podnikatele a firmy. Nic takového se ale bohužel nestalo, jediné, čeho se podnikatelé zatím dočkali, jsou neurčité sliby ministra Havlíčka a členů vlády,“ kritizuje poslanec ODS Vojtěch Munzar.

Od středy v česku platí přísnější pravidla. Doma zůstávají žáci základních škol, restaurace musejí mít zavřeno. Otevřené mohou mít jen výdejní okénko, a to do 20:00. Je zakázáno pít alkohol na veřejnosti a omezené je i shromažďování.

Tagy: