Obraz bídy a utrpení. Reportér popsal okolí Izjumu, do části Ukrajiny už se život nevrátí

Trosky budovy v Izjumu (ilustrační obrázek)

Zrno o devastaci v okolí Izjumu

Oblast zhruba 100 kilometrů okolo ukrajinského Izjumu je podle vedoucího zahraniční redakce CNN Prima NEWS na Ukrajině Matyáše Zrna „obrazem bídy a utrpení“. Válka zanechala celou řadu vesnic v okolí města v troskách. Jejich obyvatelé museli uprchnout a nejspíše se do původního bydliště již nevrátí.

„Fronta tudy prošla naprosto zničujícím způsobem. Vesnice v okolí jsou často kompletně zničené. Skoro v nich nenajdete nepoškozený dům. Když vidím tu destrukci, tak si zde obnovení života už nedokážu představit,“ vylíčil Zrno. Širší okolí Izjumu podle něj bylo již před válkou chudší a řídce obydlené. Tamní obyvatele pak ruská invaze donutila uprchnout z východu do vnitrozemí. Proputinovští Ukrajinci z oblasti naopak odešli s okupanty do Ruska.

Samotný Izjum se pomalu probouzí k životu. Kvůli poškozené infrastruktuře ve městě neteče voda a nejde elektřina. Postupně se ale znovu zavádějí služby jako telefonní síť či internet. „Je to velice depresivní místo, ale lidé se snaží přežít. Na tržnici se snaží prodávat. Je zde hodně vojáků, kteří nakupují a umožňují lidem vydělat,“ popsal současnou situaci zahraniční reportér.

Izjum v Charkovské oblasti je jedním z měst, v nichž došlo k masakrům civilistů ruskými vojáky. Po jeho osvobození v polovině září nalezly ukrajinské síly provizorní pohřebiště se 440 hroby. Většina těl patřila civilistům, část z nich nesla podle ukrajinských úřadů stopy mučení. To bylo dle agentury AP během šesti měsíců ruské okupace naprosto běžnou praktikou, která postihla vojáky i civilisty. Rusko vraždy civilistů popírá.

Tagy: