Zdrcující záběry po zemětřesení v Japonsku: Zkáza, strach o život a ulice zmačkané jak papír

Rozsáhlé požáry, vyvrácené a tančící kamenné sloupy, ulice pokroucená jak zmačkaný papír. Japonsko se vzpamatovává ze zemětřesení o síle 7,6 stupně, videa a fotografie přímo z místa berou dech. Ničivý živel připravil desítky tisíc lidí o dodávky proudu, mnohé donutil k evakuaci z domovů.

Co dokáže běsnící živel v plné síle? Zkraje nového roku se o tom přesvědčili Japonci, které postihlo ničivé zemětřesení, jehož epicentrum bylo na poloostrově Noto.

ČTĚTE TAKÉ: Po silném zemětřesení hrozí v Japonsku tsunami. Evakuaci obyvatel zahájil i ruský Sachalin

Zprávy o počtu obětí a zraněných dosud nejsou známé.

Rozměry lidského neštěstí lze ale posoudit i podle videí a fotografií, které se už z Japonska začínají šířit do celého světa.

Takto třeba zemětřesení poničilo jednu z išikawských dopravních tepen.

Podobnou zkázu ukazují i záběry z Učinady, města v okrese Kahoku.

Ve slavné pobřežní svatyni Sanjoso Hachimangu živel vyvracel pradávné kamenné sloupy. Když s nimi zmítal, skoro to vypadalo, jako kdyby tancovaly.

Vážnost situace názorně popisují i letecké záběry na rozsáhlé požáry ve Wajimě.

Pro Středoevropana je takřka nemožné si představit, jaké to je ocitnout se uprostřed tak silného zemětřesení. Jednomu z cestujících se to na železniční stanici Kanazawa povedlo natočit.

Živel obvykle udeří velice rychle. Mnoho lidí se při snaze zachránit svůj život musí rozhodnout ve vteřině. Dobře je to vidět z videa, které pořídil návštěvník bowlingového centra. Jakmile se budova začíná chvět, lidé se schovávají, kde to jen jde; třeba i pod vratkým stolkem.

Zemětřesení připravilo desítky tisíc lidí o dodávky elektrického proudu.

V Japonsku jsou na zemětřesení zvyklí, při budování staveb s nimi počítají. I když ale dům běsnění živlu vydrží, stejně uvnitř zůstane spoušť.

Nejde přitom samozřejmě jen o samotné otřásání země. Následovat může i zkáza z mořských vln. I probuzená voda dokáže napáchat velkou škodu.

Lidé se nebojí jen o své životy, ale i o vzácné a historické budovy.

Tagy: