Vietnamská Hanoj je pod vodou. Tajfun Yagi zabil 179 lidí, úřady evakuovaly stovky obyvatel

Obyvatelé Hanoje se brodí vodou po ničivém tajfunu Yagi.

Ve Vietnamu řádí tajfun Yagi

Hladina rozvodněné Rudé řeky v Hanoji se dostala na dvacetileté maximum. Obyvatelé vietnamské metropole se pohybovali po prsa ve vodě a záchranáři stovky lidí evakuovali. Počet mrtvých po tajfunu Yagi ve Vietnamu se zvýšil na 179, dalších 145 lidí se pohřešuje, uvedla ve středu agentura AFP s odkazem na vyjádření vietnamských úřadů.

Vietnamská státní energetická společnost EVN oznámila, že z bezpečnostních důvodů přerušila dodávky elektřiny v některých zaplavených částech hlavního města. Zastavila také vypouštění vody z druhé největší vodní elektrárny v severním Vietnamu Hoa Binh do řeky Da, která je přítokem Rudé řeky, aby snížila průtok vody, píše agentura Reuters.

ČTĚTE DÁLE: Ničivý tajfun Yagi a povodně pustoší Vietnam. O život přišlo nejméně 141 lidí, další se pohřešují

V hornaté provincii Lao Cai sesuv půdy zavalil celou vesnici Lang Nu. Zemřelo tam nejméně 30 lidí a po 65 záchranáři i přeživší pátrají.

Výstraha před povodněmi a sesuvy půdy nadále platí v 16 provinciích a obcích z 58. Některá vietnamská média uvádějí, že voda už zejména v horských oblastech pomalu ustupuje a hladina Rudé řeky v Hanoji by v noci na čtvrtek měla začít klesat.

Velvyslanectví Spojených států v Hanoji přislíbilo okamžitou humanitární pomoc milion dolarů (22,8 milionů Kč), uvedla AFP.

Nejsilnější bouři, jaká letos Asii zasáhla, provázel vítr s poryvy větru až 150 kilometrů v hodině. Přívalové deště a povodně zasáhly také Laos, Thajsko a Barmu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: V Drážďanech se zřítila část mostu. Hrozí, že spadne celý, ve městě panuje dopravní chaos

Tagy:
Vietnam společnost tajfun katastrofa oběť hodnoty přírodní katastrofa smrt a umírání katastrofy, nehody a mimořádné události