Páchnoucí maso, plesnivé knedlíky a játra plná hmyzu. Inspekce varuje před oblíbenou restaurací
Státní zemědělská a potravinářská inspekce odhalila otřesné hygienické podmínky panující v restauraci Chata Bramberk v Jizerských horách. Inspektoři objevili plesnivé ovocné knedlíky, zkažené maso a potraviny prolezlé hmyzem.
Na popisované hygienické nedostatky v kuchyni restaurace Chata Bramberk narazila Státní zemědělská a potravinářská inspekce opakovaně v období od 10. června do 21. července. V podniku sídlícím v Lučanech nad Nisou narazili inspektoři na potraviny rozkládající se na mnoho způsobů, informoval web Potraviny na pranýři.
DÁLE ČTĚTE: Živí i mrtví škůdci mezi jídlem. Inspektoři zavřeli známou restauraci v Hradci
Hygienické požadavky nesplňovaly například kuřecí prsa. „Potraviny měly oschlý povrch a nakyslý zápach typický pro kažení kuřecího masa,“ uvedla inspekce. Podobně na tom byly i další masné výrobky – například na grilovacích klobásách objevili inspektoři plíseň.
Plíseň se vyskytovala i na sklenicích s ajvarem nebo na předpřipravených ovocných knedlících. Vrcholem pak byla kachní játra, která byla zamořena hmyzími vajíčky, pravděpodobně mušími.
Inspekce pravidelně kontroluje restaurace i potraviny prodávané v obchodech. Nedávno například varovala před dvěma druhy piva, které neobsahovaly množství alkoholu uvedené na etiketě, či před vínem obsahujícím více těkavých kyselin, než je povoleno.
MOHLO VÁM UNIKNOUT: Malá rodinná řeznictví si získala srdce Čechů. Zákazníci si je oblíbili na Kladensku i v Chebu