Novinka v podobě konzultace s lékařem on-line? Kuba popsal průběh, expert pozitivní dopad na lidi

Sirup na kašel

Jihočeský kraj spouští on-line pohotovost

Od 1. srpna mohou obyvatelé Jihočeského kraje s trvalým pobytem využívat zdarma on-line pohotovost. Jak konkrétně komunikace s lékařem pomocí videohovoru či chatu probíhá, přiblížil hejtman kraje Martin Kuba (ODS). Podle předsedy Sdružení praktických lékařů ČR Petra Šonky může tento způsob spojení uklidnit zejména ty pacienty, které trápí neakutní problémy.

S úderem 8. hodiny od 1. srpna se mohou obyvatelé Jihočeského kraje zdarma registrovat u on-line pohotovosti. Službu, kterou v České republice již dříve nabízely například některé společnosti svým zaměstnancům v rámci benefitů, bude lidem dostupná 24 hodin denně po 365 dní v roce.

ČTĚTE TAKÉ: I obyčejný aspirin může být v letních vedrech nebezpečný. Na co si dát u léků pozor?

Lidé, které trápí neakutní zdravotní obtíže, budou s nasmlouvanými praktickými lékaři pro dospělé či děti a dorost spojeni do 30 minut od zadání požadavku. Komunikace následně probíhá prostřednictvím chatu nebo videohovoru.

Od zavolání po eRecept

„Situace, kterou zná mnoho jihočeských rodičů: je sobota dopoledne, dítě má od pátečního večera teploty, stav se zhoršuje, bolí ho v krku, má hnisavou rýmu a horečky nejdou srazit. To je chvíle, kdy by rodiče museli obléct sebe, dítě a vyrazit na pohotovost do nemocnice, kde by čekali mezi podobně nemocnými dětmi. V této situaci vám velmi významně může pomoci on-line jihočeská pohotovost,“ uvedl hejtman Kuba.

To, jak se ke službě může člověk registrovat, vysvětloval Kuba v instruktážním videu. Ve druhém záznamu je zachycena modelová situace, která lidem přibližuje, jak komunikace s lékařem probíhá v praxi.

Konkrétně se jedná o případ, kdy maminka volá lékaře kvůli synovi, kterého trápí bolest krku, horečky a rýma. V průběhu videohovoru si v tomto případě lékařka ověří totožnost volajícího za pomoci předložení občanského průkazu a následně se doptá na detaily zdravotního stavu. Maminku také požádá o snímek chlapcova krku, aby mohla lépe posoudit, zda se nejedná například o angínu.

Po následném zhodnocení snímků mamince doporučí medikamenty na předpis, který jí zašle přes eRecept. V případě přetrvávajících problémů se na lékařku může žena kdykoliv znovu obrátit.

„Kvůli tomuhle často absolvujete cestu na dětskou pohotovost. Než dítě oblečete a převezete, tak vám to mnohdy zabere i dvě hodiny času. Abychom tohle nemuseli absolvovat a abychom odlehčili lékařům, kteří na pohotovostech slouží, právě proto jsme pro vás připravili on-line jihočeskou pohotovost,“ doplnil Kuba.

Předseda Sdružení praktických lékařů ČR Petr Šonka pro CNN Prima NEWS uvedl, že detaily celého projektu nezná a nerad by se proto k on-line pohotovosti vyjadřoval.

Obecně však uvedl, že možnost konzultovat banální potíže on-line cestou může systému odlehčit. „Je pravda, že jsou pohotovosti nyní zahlceny. A to i pacienty, kteří přicházejí s banalitami, které klidně počkají do druhého dne. Domnívám se, že konzultace může jen těžko nahradit vyšetření pacienta, který má akutní problém. Může to však pomoci uklidnit pacienta, který žádný akutní problém nemá a následně ho odkázat na běžné ordinační hodiny praktického lékaře,“ dodal.

Tagy: