Antibiotika, aspirin i ibuprofen. Řada léků má v horku nepříjemné vedlejší účinky

Léky

Pozor na léky v horku

Léky na předpis, ale třeba i běžně užívaný aspirin, mohou ve vedrech přinést více potíží než úlevy. Některé léky totiž snižují množství tekutin v těle a bez patřičného pitného režimu nebo úpravy dávkování přispívají k dehydrataci. Podle lékařů není od věci se o užívání některých léků poradit s odborníky, a to i když je berete dlouhodobě.

Žaludeční problémy, bolesti hlavy nebo i větší ředění krve – to jsou obtíže, které ve vedrech někdy způsobuje třeba aspirin. „Malý přísun tekutin v kombinaci s užitím aspirinu může způsobit zvýšené účinky léku na cévní systém, a protože aspirin sám o sobě může způsobit horší srážení krve, dojde v některých případech ke snadnější tvorbě modřin či snadnějšímu krvácení,“ řekl praktický lékař Josef Štolfa.

ČTĚTE TAKÉ: Hrozba tetanu je v létě akutnější. Bakterie číhají v prachu, půdě i zvířecích výkalech

„Všechny léky ze skupiny takzvaných nesteroidních antirevmatik mají vliv na žaludeční sliznici a mohou zvyšovat riziko vzniku žaludečního vředu, pokud jich někdo užívá více,“ doplnila praktická lékařka Ludmila Bezdíčková.

Ve vedrech není dobré to přehánět ani s léky na bolest. Z volně dostupných léků je podle Bezdíčkové nejnebezpečnější paracetamol. „V důsledku dehydratace nebo solárního působení může i jeho menší dávka způsobit větší komplikace,“ řekl Štolfa.

Nepříjemné vedlejší účinky mívají někdy také některá antibiotika. „Pro pacienta může být v létě nebezpečné užití léků s fototoxickým nežádoucím účinkem, který se může projevovat zarudnutím a puchýři připomínajícími těžké popálení. Tento efekt mají některá antibiotika, ale i přípravky s obsahem třezalky tečkované nebo ibuprofen,“ řekla tisková mluvčí řetězce Pilulka Lékárny Magda Volná.

A pozor by si lidé měli dát na léky, které se předepisují na onemocnění ledvin nebo vysoký krevní tlak. V takovém případě lékaři doporučují upravit dávkování a přidat minerály.

Odborníci varují před špatným skladováním léků ve vedrech. Doporučují nenechávat léky například v rozpáleném autě, na slunci nebo nosit léky v kabelce. Vysoké teploty mohou lék poškodit a hrozí, že tak bude mít nižší účinek.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Endiaron to má nahnuté: Evergreen českých lékárniček se už vůbec nemusí vrátit na trh

Tagy:
zdraví léky horko lék dehydratace praktický lékař Aspirin antibiotikum ibuprofen vedlejší účinek nemoci a zdravotní potíže zdravotní ošetření a postupy léky bez předpisu