Zlámalová: Mynáře považují za voodoo panenku. Rozsah dohody Zemana a Fialy se nedozvíme

Komentátorka Lenka Zlámalová

Komentátoři k politické situaci

Analytička webu Echo24 Lenka Zlámalová ve vysílání CNN Prima NEWS podotkla, že některé body z dohody prezidenta Miloše Zemana a designovaného premiéra Petra Fialy (ODS) se nikdy nedozvíme. „Uvidíme například personální změny a budeme spekulovat o tom, zda byly součástí dohody, nebo ne,“ podotkla. Diskuse kolem setkání Fialy s Vratislavem Mynářem komentovala s tím, že je hradní kancléř považován za voodoo panenku.

„Setkání je mediálně přeceňované, nevidím v něm problém. Setkali se ve chvíli, kdy prezident v provozních věcech zřejmě nefunguje úplně standardně. Přijde mi, že kancléř Mynář je považován za mediální voodoo panenku, která je opravdu snadno komentovatelná,“ uvedla Zlámalová.

Hosty vysílání CNN Prima NEWS byli i komentátoři Petr Hartman z Českého rozhlasu a Petr Kolář z Mladé fronty DNES. Všichni tři se shodli na tom, že na setkání Fialy a Mynáře není nic zvláštního. „Mynář patří ke spolupracovníkům prezidenta, nestojí úplně mimo. Některé věci může předjednat,“ podotkl Hartman.

Stejného názoru je i Kolář. „Pokud je mi známo, byl Mynář u některých pohovorů, které prezident vedl. Na setkání s Fialou proto nevidím nic zvláštního. Tyto věci někdo musí předjednávat a není to prezident osobně. Od takových věcí má zaměstnance své kanceláře v čele s Mynářem,“ sdělil s tím, že nepochybuje o tom, že část dohod, které vedli k tomu, že bude Jan Lipavský (Piráti) jmenován ministrem zahraničí, vedl kancléř.

Co bylo obsahem dohody?

Právě o dohodě mezi Fialou a Zemanem lidé ve velkém diskutují a snaží se určit, co je jejím předmětem. Zlámalová však podotýká, že některé body z dohody se nikdy nedozvíme. „Asi uvidíme některé personální změny a budeme moci pouze spekulovat, zda byly součástí dohody, nebo ne,“ uvedla.

Rozporovala tak slova Koláře, podle něhož se obsah dohody budeme postupně dozvídat. „Došlo k druhu dohody, kdy bylo prezidentovi vysvětleno, že kompetenční žaloba je myšlena vážně. Zeman měl zřejmě i informaci, jak by Ústavní soud rozhodl, že by žalobě pravděpodobně vyhověl, a vykalkuloval si to,“ myslí si analytička.

Dodala, že politika je fakticky obchod různých zájmů. „Je možné, že bylo s prezidentem dohodnuto konzultování velvyslanců nebo to, jak se nová vláda postaví k rozpočtům hradní kanceláře či že se zachová humánněji k lidem, na kterých prezidentovi záleží,“ dodala s tím, že nemluví o Mynářovi, ale uvedla například jméno Marie Benešové, dosluhující ministryně spravedlnosti. Upozornila však, že neříká, že se o Benešové diskutovalo.

Kolář dodal, že k dohodě muselo bezpochyby dojít. „Musela být dlouho připravená a je otázka, jestli ji s premiérem připravoval sám Zeman, nebo ji připravilo jeho okolí. Podle mých informací byl prezident do poslední chvíle rozhodnut, že bude Lipavského vetovat, nakonec se ale rozmyslel,“ dodal.

Tagy: