Dodavatel energií dluží rodičům Jany 125 tisíc, přeplatky vrátit nechce. Expert radí, co dělat

Účet za energie

Dodavatelé energií dluží lidem za přeplatky

Desítky i stovky tisíc korun. Tolik dluží lidem dodavatelé energií na přeplatcích. Mezi nimi jsou i rodiče paní Jany, kterým jeden z nich dluží více než 125 tisíc. Doteď i po urgencích peníze nevrátil.

Energetickému regulačnímu úřadu měsíčně chodí až 350 stížností kvůli nevráceným přeplatkům, které se pohybují v desítkách tisíc korun. „Ty peníze asi zneužili, když teď nemají na to, aby je vrátili,“ uvedla pro CNN Prima NEWS Jana Bačová, jejímž rodičům dluží dodavatel 120 tisíc korun.

ČTĚTE TAKÉ: Ztráta české ekonomiky je obrovská. Letos zůstaneme nemocným mužem Evropy, shodli se ekonomové

„Pokud vám dodavatel dluží na přeplatku, měli byste ho v první řadě písemně vyzvat, aby vám tu částku uhradil,“ radí mluvčí Energetického regulačního úřadu Jan Hamrník. Pokud bude ticho po pěšině, můžete sáhnout po takzvaném úkonu započtení. To znamená, že nebudete platit měsíční zálohy a dluh dodavatele se tak postupně umaže. „Částka, kterou nezaplatíte na zálohách, ale samozřejmě musí být jen do výše dluhu,“ vysvětlil Hamrník.

Celý přeplatek lze také vymáhat formou exekuce, tedy přes soud či soudního exekutora. „Takovéto problémy se nejčastěji objevují u menších dodavatelů,“ popisuje energetický analytik společnosti Kalkulátor.cz Jan Béreš. Firma tak v podstatě získává bezúročnou půjčku. „Takže je vhodnější, aby se záloha upravila tak, aby byl přeplatek minimální,“ zdůrazňuje pro CNN Prima NEWS energetický analytik webu Ušetřeno.cz Tomáš Vrňák.

Při změně dodavatele je pak třeba prověřit si jeho historii. „Hlavně dobu, po kterou působí na českém trhu. Pokud dodavatel funguje na trhu více než pět nebo deset let, zákazníka pravděpodobně taková situace nepotká,“ podotýká Béreš.

Spolehlivějšího dodavatele našli i rodiče paní Jany. Zda se k nim ovšem vrátí obří přeplatek od toho původního, zatím nevědí.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: V energetice funguje papírová válka, tvrdí odborník. Stát označil za černou skříňku

Tagy: