Zloději a vrazi, vraťme je zpět, řekl Zemmour o nezletilých migrantech. Hrozí mu pokuta

Pařížská prokuratura ve středu navrhla uložit pokutu deset tisíc eur (v přepočtu 250 tisíc korun) francouzskému publicistovi Éricu Zemmourovi, který se podle médií chystá kandidovat na prezidenta. Trest se týká jeho slov o nezletilých migrantech. Podle obžaloby byly výroky „násilné“, uvedla agentura AFP. Zemmour se středečního prvního stání u soudu nezúčastnil. V minulosti byl publicista odsouzen za podněcování k násilí.

Pařížský soud projednává výroky, které publicista pronesl v září loňského roku na stanici CNews ohledně nezletilých migrantů. „Nemají tady co dělat, jsou to zloději, vrazi, sexuální násilníci, a to je vše, čím jsou, je proto zapotřebí je vrátit zpět a zamezit tomu, aby přijížděli,“ uvedl tehdy Zemmour. Ten se ve středu stání nezúčastnil, protože podle advokáta nechtěl soud proměnit v novinářskou show.

Prokuratura navrhla publicistovi uložit pokutu v celkové výši deset tisíc eur. V případě, že by ji nezaplatil, hrozilo by Zemmourovi vězení. Státní zástupkyně uvedla, že výši trestu navrhuje s ohledem na násilnou povahu prohlášení.

Zemmour, který vystupoval jako publicista ve více televizních pořadech, během své kariéry čelil řadě soudních řízení. Ve většině případů byl zproštěn obžaloby. V září byl definitivně odsouzen k pokutě tři tisíce eur (75 tisíc korun) za své výroky proti muslimům. Na konci téhož měsíce mu soud uložil pokutu deset tisíc eur za urážku a podněcování násilí kvůli komentářům proti přistěhovalcům.

Podle francouzského tisku se Zemmour chystá kandidovat na prezidenta, byť samotný publicista to ještě nepotvrdil. Podle agentury AFP chystá první předvolební mítink na začátku prosince. Podle některých průzkumů má šanci se dostat do druhého kola voleb, nejvíce hlasů zatím bere další kandidátce krajní pravice Marine Le Penové. V čele průzkumů před dubnovými volbami je ale stávající prezident Emmanuel Macron.

Tagy: