Revoluce kvůli bagetám? Francouzi mají dilema, zda zdražit svůj národní poklad

Francouzské bagety

Revoluce kvůli bagetám

Vláda, která zdraží pivo, padne. To se v Česku říká už dávno. I Francouzi mají svůj barometr ekonomické prosperity. Jsou jím bagety. Teď ale hrozí, že za ně budou muset zaplatit víc. Ani Francii se totiž nevyhnulo zdražování energií a surovin.

Francouzů je 67 milionů a jsou s přehledem největší pojídači baget na světě. Každou sekundu jich sní 320, což je v průměru půl bagety na osobu a den. Celkově jich tak spořádají 10 miliard každý rok. Tento francouzský poklad ale podle všeho brzy podraží.

„Od 1. listopadu bude dražší mouka, na tom už jsme se dohodli s mlynáři. Bagety ale zdražovat nechceme, aby se to nedotklo zákazníků. Zdražit ale budeme muset naše speciální druhy chleba,“ uvedl majitel pekárny Clement Buisson.

Pro pekaře je cena bagety prestižní záležitost. Toto 65 centimetrů dlouhé pečivo je totiž symbolem cenové stability. Za posledních 20 let zdražila jen o necelých 30 centů, v přepočtu tedy sotva o desetikorunu, téměř všude stojí jedno euro. Jít nad tuto magickou hranici se nikomu nechce.

„Na globální celosvětové burze v Chicagu narostla letos cena pšenice o 30 procent. To má na nás významný dopad,“ upozornil prezident Francouzské konfederace pekáren a cukráren Dominique Anract.

Nevíme, co bude

Pšeničná mouka je základní surovinou pro výrobu baget. A kromě toho rostou i ceny elektřiny. A bez ní se pece neroztopí. Francouzští pekaři proto nyní řeší složité dilema. Zachovat stávající cenu francouzského gastronomického pokladu, nebo do ní promítnout rostoucí ceny surovin a energií a zdražit?

„Nevíme, co bude, kde to skončí. Nevíme, co bude zítra, pozítří, a to hlavně finančně,“ posteskl si majitel pekárny. Naděje, že by zrovna francouzská bageta utekla globální drahotě, ale není moc reálná.

Tagy: