Změny ve vznikající vládě: Jelínková mimo hru, zamíří na ministerstvo práce Jurečka?

Šéf lidovců Marian Jurečka

Jména ministrů vznikající vlády Petra Fialy (ODS) zatím nejsou definitivně jasná. Po Radimu Hladíkovi (KDU-ČSL), o kterém se mluvilo jako o možném šéfovi životního prostředí, odmítla vedení ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) lidovecká senátorka Šárka Jelínková. Na MPSV by nakonec mohl zamířit šéf lidovců Marian Jurečka.

Jelínková v úterý označila za důležité, že ministerstvo práce a sociálních věcí připadne lidovcům. „Kdo jiný by ho měl dostat? Téma rodičů a rodiny je pro nás tím nejdůležitějším tématem. Mluvilo se o mně jako o možné ministryni práce a sociálních věcí. Já ale o tento post neusilovala za každou cenu,“ napsala na Twitter Jelínková.

Vysvětlila, že jako ministryně by se nemohla věnovat rodině. Chce navíc zůstat v kontaktu s lidmi na Zlínsku, kde senátorka žije. „Mám rodinu, od které by mě při každodenní práci v Praze dělilo téměř 300 kilometrů. Moje rodina je pro mě důležitá. Kdybych se totiž stala ministryní, tak vím, že bych této roli nemohla dát maximum, které vyžaduje. Myslím si, že je úplně v pořádku to říct narovinu,“ dodala Jelínková.

Na MPSV by podle informací Novinek mohl zamířit sám předseda lidovců Marian Jurečka. Ten však nechtěl plán potvrdit. „Vyjde jeden článek spekulací podobně jako X dalších v posledních týdnech. Moc se omlouvám, ale komentovat to nechci,“ napsal CNN Prima NEWS Jurečka. Šéf KDU-ČSL měl podle dřívějších informací zamířit na ministerstvo zemědělství, na kterém už seděl během Sobotkovy vlády.

Bouřlivé diskuse se vedou i o resortu pro životní prostředí. Adeptem na post byl brněnský radní Petr Hladík. Ten však uvedl, že nabídku nepřijme. I on své rozhodnutí zdůvodnil s tím, že na prvním místě je pro něj rodina.

„Už nyní při práci brněnského radního a náměstka primátorky, s manželkou a pěti dětmi netrávím tolik času, kolik bych si přál," uvedl. „Když chceš změnit svět, běž domů a miluj svou rodinu. A když chceš změnit naši zemi, musíš změnit nejprve svoje město. Takhle to mám, a proto zůstávám doma v Brně. A proto teď nemůžu jít do Prahy a dělat ministra životního prostředí, i když jsem tu nabídku dostal,“ napsal Hladík na sociálních sítích.

Tagy:
Marian Jurečka Petr Fiala Sněmovna KDU-ČSL vláda MPSV Šárka Jelínková ministerstvo práce a sociálních věcí vláda Petra Fialy