Moderátorka zemřela po vakcíně AstraZeneca, potvrdila pitva. Zanechala po sobě dceru

Rozhlasová moderátorka Lisa Shawová zemřela ve 44 letech na následky komplikací způsobených vakcínou proti covidu, ukázala pitva. Očkovaná byla látkou od společnosti AstraZeneca. Její úmrtí konkrétně způsobily krevní sraženiny, které jsou velice vzácným nežádoucím účinkem vakcíny. Ve Velké Británii bylo hlášeno zhruba 300 takových případů, zatímco dávek zdravotníci aplikovali téměř 35 milionů. O případu informoval web BBC.

„Při vyšetřování bylo zjištěno, že se jedná o velmi závažnou komplikaci. Lisa zemřela v důsledku obtíží po očkování vakcínou společnosti AstraZeneca,“ uvedla newcastleská koronerka Karen Dilksová.

Moderátorka měla být předtím naprosto zdravá a v pořádku, informuje web BBC. „Jasně se prokázalo, že její smrt byla způsobena velmi vzácnou trombotickou komplikací, jež byla vyvolaná vakcínou, což je stav, který vede k otoku a následnému krvácení do mozku,“ stojí ve zveřejněné pitevní zprávě.

Zdálo se, že léky zabírají

Od aplikace první dávky společnosti AstraZeneca ji začala bolet hlava. Matka jednoho dítěte proto byla 13. května převezena sanitkou do univerzitní nemocnice v severním Durhamu. Provedené testy ukázaly, že má v mozku krevní sraženiny, což si vyžádalo její převoz na specializované neurologické oddělení Královské viktoriánské nemocnice v Newcastlu.

Lékař Christopher Johnson, konzultant v oboru anesteziologie a intenzivní péče, uvedl, že Shawová byla několik dní při vědomí a byly jí podávány léky proti sraženinám. Léčba se zdála být úspěšná. Lisa Shawová, která pracovala pro BBC Radio Newcastle, ale v květnu ve věku 44 let zemřela.

Podle britského lékařského regulačního úřadu bylo ve Velké Británii hlášeno 332 případů vzniku krevních sraženin po této vakcíně. Doposud bylo v zemi aplikováno téměř 35 milionů dávek vakcíny společnosti AstraZeneca.

Tagy: