Znásilňování je v ruské armádě časté. Kadyrovci hlídají, aby vojáci neutekli, říká expert

Kadyrovci páchají zvěrstva nejen na civilistech, ale dokonce i na ruských vojácích, informovala ukrajinská agentura UNIAN. Šéf zahraniční redakce televize CNN Prima NEWS Matyáš Zrno říká, že konkrétní případy znásilnění je těžké dokázat, tento zločin je ale podle něj v ruské armádě častý.

Kadyrovci, tedy čečenští bojovníci, kteří bojují po boku Rusů na Ukrajině, mají ve struktuře armády zvláštní pozici. Formálně spadají pod Rosgvardiju, vnitřní vojsko Vladimira Putina. Nejsou tedy vycvičení pro boj v první linii, mají jiný úkol. Kvůli němu panuje mezi kadyrovci a běžnými ruskými vojáky obrovské napětí.

„Někteří lidé mi v osvobozených místech říkali, že během okupace měla na jednom konci vesnice checkpoint armáda a na druhém kadyrovci. Mezi skupinami panuje napětí. Klasická armáda si na kadyrovce nedovolí. Třeba když jim něco ukradnou, tak chodí za velitelem, ale ten opáčí, že na ně nikdo nemůže,“ popsal realitu v ruské armádě Zrno, který sám Ukrajinu během války několikrát navštívil.

„Kadyrovci hrají první housle, na ně si nikdo netroufne. Jejich pozice ale byla různá, někde mi řekli, že se chovali líp než Rusové,“ dodal vojenský expert s tím, že většinou kadyrovci spíše rozsévají strach.

Nikdo neprojde dál

Zrno popsal také hlavní úkol, který mají plnit kadyrovci neboli skupina Ramzana Kadyrova, vůdce Čečenska. „Kadyrovci působili jako bezpečnostní složky, které operují bez jakýchkoli kontrol. V podstatě vojenská policie. Pracují údajně také jako blokační jednotky – starají se, aby se klasičtí ruští vojáci nestahovali z fronty, nedezertovali. Oni jsou zázemí, hlídají to zezadu,“ sdělil expert.

Podle něj ruskému velení možná i trochu vyhovuje, že mají kadyrovci tak hrozivou (třebaže možná přemrštěnou) pověst. „Vojáci se jich bojí. Ví, že kdyby utíkali, kadyrovci tam budou čekat,“ zmínil Zrno.

Znásilňování v ruské armádě?

Vedoucí televizní zahraniční redakce CNN Prima NEWS mluvil také o údajných případech znásilnění a dalších zvěrstev, kterých se mají dopouštět kadyrovci na ruských vojácích. „Jestli skutečně páchají zločiny typu znásilňování vlastních vojáků, to se dá těžko ověřit. Úplně by mě to ale nepřekvapilo. Faktem je, že lidi, kteří sloužili ještě v sovětské armádě, říkali, že tohle jsou věci, které se v sovětské, potažmo ruské armádě děly a dějou více, než tomu bývá v civilizovaných armádách,“ řekl Zrno.

Podle něj o tom ukrajinští vojáci vědí. „Pamatuju si jednoho Ukrajince ze západní Ukrajiny, který byl šokovaný, když nastoupil na vojnu, že v kontextu toho byly samé narážky a obavy. Kdyby se tam oni nedrželi pohromadě, kdo ví, co by se jim stalo,“ uzavřel expert.

Tagy:
armáda vojáci znásilnění Čečensko Rusko Matyáš Zrno Ramzan Achmatovič Kadyrov Kadyrovci