Ruské velení k Makijivce lže, mělo raději mlčet. Proti Kremlu se otáčí i vojenští blogeři

Patřil mezi ty, kteří přímo na Ukrajině ve velkém podporovali ruské válečné tažení a hlásali chválu směrem k prezidentovi Vladimiru Putinovi za to, že se rozhodl napadnout svého souseda. Dnes však válečný bloger Semjon Pegov vystupující pod přezdívkou WarGonzo ruské velení kritizuje a označuje za lháře. Nevěří totiž informacím ruského ministerstva obrany, že při ukrajinském bombardování Makijivky zahynulo „jen“ zhruba 89 Rusů. Podle Pegova a dalších prominentních ruských pozorovatelů byly ztráty podstatně vyšší, jen je Moskva tají. Ukrajina tvrdí, že při úderu zahynulo nejméně 400 ruských vojáků a další tři stovky utrpěly zranění.

Ruské velení kolem palby v Makijivce mlží. Napřed informovalo, že ruské ztráty činí 63 mrtvých, později číslo navýšili na nynějších 89. Ministerstvo obrany Ruské federace navíc oznámilo, že zná hlavní příčinu, proč byli ruští vojáci na místě zasaženi. Obvinilo vojáky z hojného využívání mobilních telefonů „navzdory zákazu“. Běžní ruští vojáci totiž oficiálně nemají mít telefon. Realita je nejspíš jiná. U důstojníků navíc pravidla nejsou tak rigidní.

Oficiální vyjádření ministerstva tepe právě zmiňovaný Pegov. Nejdříve řekl, že zvýšená aktivita mobilů jistě není dobrá věc, ale tvrzení resortu má za „nepříliš věrohodné“. Vysvětlení je podle něj „chabou snahou smýt vlastní vinu“. Za lepší by považoval, kdyby se resort slovy svého tiskového mluvčího Igora Konašenkova k celé události raději nevyjadřoval.

Rovněž rozporuje i oficiální údaj ministerstva o počtu mrtvých. Oznámených 63 až 89 zabitých ruských vojáků nepovažuje za pravdivou informaci a hovoří o mnohem vyšším počtu. „To číslo bohužel poroste. Současné údaje jsou nejspíš jen platná k těm, které se již podařilo identifikovat. Seznam pohřešovaných je podstatně větší,“ komentoval ruský válečný bloger.

Ten navíc varoval ruské velení, že pokud bude i nadále ke svým vojákům a realitě „takto apatické“, povede to k dalším „tragédiím“ na ruské straně.

Bloggeři vypovídají poslušnost

Z jeho strany se jedná o nečekaný krok. Mnozí proruští váleční bloggeři, kteří vyrážejí přímo na frontu, většinou podporují ruskou válečnou mašinérii, jak to jen jde, a jsou často využíváni v rámci kremelské propagandy.

Pegov navíc v prosinci obdržel státní vyznamenání přímo z rukou prezidenta Putina. Medaili si s radostí převzal. Mimochodem, nedávno na Ukrajině přišel o část nohy poté, co šlápl na minu.

Není však jediným pozorovatelem válečného dění na ruské straně, který se rozhodl kritizovat své vlastní velení. Podobně hovoří i bývalý lídr separatistů v Doněcku Igor Girkin, známý rovněž jako Igor Strelkov. I on hovořil o „stovkách mrtvých a raněných“ a ruské generály označil za „nepoučitelné“.

Hloupost ruských velitelů

I kdyby Rusové přišli „pouze“ o aktuálně uváděných 89 mužů, jedná se o jednu z největších jednorázových ztrát pro ruskou armádu od začátku války.

Ukrajina ovšem tvrdí, že ztráty jsou podstatně vyšší. Kyjev přišel s informací, že na místě mělo zahynout až 400 ruských vojáků a dalších aspoň 300 mělo utrpět zranění.

Silám věrným Kyjevu se velké ležení ruských vojáků v Makijivce podařilo zasáhnout dělostřelectvem na Nový rok. Podle ukrajinských zpráv a těch, která vydávají západní média, došlo při palbě k explozi muničního skladu, přičemž hned vedle něho měly být ubytovány desítky až stovky ruských vojáků. Umístění Rusů přímo u skladu s municí a vojenským vybavením experti považují za „naprostou hloupost“ ruských velitelů.

Tagy:
válka Vladimir Putin Moskva Ukrajina Rusko Kyjev Doněck Ozbrojené síly Ruské federace Moskevský Kreml ruská invaze na Ukrajinu Igor Girkin Makijivka Semjon Pegov