Znásilnili ženu, manžela, nakonec i jejich dítě. OSN popisuje chování Rusů na Ukrajině

Olha Zaparoženko stojí u hrobu svého bratra Ivana Šabelnyka (vlevo) v nedávno osvobozené vesnici Kapitolivka u Iziumu. Ivan měl prostřelené ruce, zlomená žebra a obličej k nepoznání. Identifikovali ho podle bundy, kterou měl na sobě, z místní obilné továrny, kde pracoval.

Válka na Ukrajině (20.10.2022 10:00)

Členové nezávislé mezinárodní vyšetřovací komise pro Ukrajinu zveřejnili výsledky rozsáhlého vyšetřování sexuálního násilí páchaného ruskými vojáky na tamním obyvatelstvu. Závěry jsou šokující. Byly zaznamenány desítky případů znásilnění, mučení a krutého a nelidského zacházení.

Zpráva podrobně popisuje, jak ruští vojáci znásilňovali ženy a dívky. Mělo k tomu docházet jak v jejich domovech, tak mimo ně. V mnoha případech ruští vojáci předtím zastřelili jejich manžely či partnery, nebo jim tím vyhrožovali, pokud by se pokusili ženy bránit.

Hned zkraje války, v březnu letošního roku, vtrhli například dva ruští vojáci do domu mladé rodiny v Kyjevské oblasti a několikrát znásilnili dvaadvacetiletou ženu. Poté sexuálně zneužili jejího manžela a nakonec je přinutili k pohlavnímu styku navzájem, zatímco orálně znásilňovali jejich čtyřletou dceru.

„Ve většině případů tyto akty znásilnění doprovází také mučení, kruté či nelidské zacházení, ať obětí, nebo jejich příbuzných,“ uvádí zpráva.

V jiné vesnici, také v Kyjevské oblasti, vtrhl ruský voják do domu a pokusil se z něj odvléct padesátiletou ženu. Její manžel se ji pokoušel bránit. Marně. Ozbrojený voják jej na místě zabil. V Černihivské oblasti vyšetřovatelům vypověděla třiaosmdesátiletá žena, jak byla okupanty znásilněna, a to i přes svůj pokročilý věk. To celé navíc před zraky svého tělesně postiženého manžela.

Znásilňování civilních obyvatel není během válečných konfliktů nic neobvyklého. Nezpochybnitelné důkazy o něm jsou k dispozici z války v Bosně z roku 1992, Rwandě 1994 nebo Dárfúru 2003.

Nikdy však není možné objektivně zjistit celkový počet obětí. Ženy o svých zážitcích často mlčí, a to zejména ze strachu. „Stigma, které stále obklopuje sexuální násilí, vyžaduje trpělivost. Dokud se oběti nebudou cítit v bezpečí a nebude o ně dostatečně postaráno, nikdy nebudou v dostatečné míře mluvit o tom, co se jim stalo,“ uzavírá zpráva.

Komise proto dospěla k názoru, že na Ukrajině byly spáchány válečné zločiny, byla porušena lidská práva a mezinárodní humanitární právo. Většinu skutků podle vyšetřovatelů spáchali ruští vojáci. Porušení humanitárního práva ale mají na svědomí i Ukrajinci, včetně dvou potenciálních válečných zločinů.

Sexuální násilí se týkalo všech skupin obyvatel, často byly svědky děti. Někdy byly dokonce samy znásilněny.

Tagy: