Zničený obchod i trosky slavného stadionu. Reportér Zrno ukázal zkázu ukrajinské vesnice

Zkáza jedné z vesnic v ukrajinské Doněcké oblasti

Ruský dron zasáhl panelák v ukrajinské Oděse

Vesnice v Doněcké oblasti kdysi kypěly životem. Teď tu není jediný člověk. Dvakrát tudy prošla fronta – nejprve tu na začátku války Ukrajinci zastavili ruský postup, pak se oblast stala místem tvrdých bojů během letní ukrajinské ofenzivy. Centrem oblasti je městečko Velyka Novosilka, kde ale několik odvážlivců ještě zůstává.

„Místní říčka se stala frontovou linií na zhruba rok a půl. Na jedné straně Ukrajinci, na druhé Rusové,“ popisuje přímo z místa reportér CNN Prima NEWS Matyáš Zrno. Na stopy bojů tu narazíte všude – v domech najdete nejen ruské vojenské konzervy, ale i protitankové miny a nevybuchlou munici.

ČTĚTE TAKÉ: Co žádal Putin za mír: Ukrajinu bez Krymu i pomoci Západu a konec vyšetřování ruských zločinů

Nyní je fronta střídavě zamrzlá a pod vodou – podle rozmaru počasí. Centrem oblasti je městečko Velyka Novosilka, kde stále přežívá několik odvážlivců. „Syn je v zajetí v Rusku a já už tady zůstala. Můj muž se nemohl hýbat, pochovala jsem ho na zahradě,“ vypráví reportérovi jedna z místních žen.

„Dům kultury, obchodní centrum, nedaleko také škola, dětské hřiště nebo sportovní stadion. To všechno je, nebo spíše bylo, vzhledem k tomu, jak to nyní vypadá, součástí této obce,“ říká Zrno.

Zdejší obchodní centrum bývalo lákadlem pro lidi z okolních obcí. „Místní sem chodili nakupovat. Například toto bylo oddělení dětských hraček,“ popisuje reportér uprostřed zničeného obchodu. „Spousta hraček je ještě použitelná, jenže v městečku už žádné děti nezůstaly,“ dodává.

Pomníkem zašlé slávy je i místní sportovní stadion. Na hřišti tu jako mladý trénoval nejslavnější tamní rodák, ukrajinský fotbalový reprezentant Mykola Šaparenko. Bude ale trvat ještě dlouho, než se na trávníku bude opět hrát.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Americký trapas. Prezident Biden si při projevu o pomoci dvakrát spletl Gazu s Ukrajinou

Tagy:
válka fronta město Ukrajina Rusko obyvatelé Doněcká oblast ruská invaze na Ukrajinu Velyka Novosilka