Zničili jsme sklad západních zbraní, chlubí se Rusové. K útoku použili své nejlepší rakety

Rakety typu Kalibr bývají odpalovány z lodí v Černém moři

Při raketovém útoku na město Čortkiv v Ternopilské oblasti na západě Ukrajiny utrpělo v sobotu zranění 22 lidí. Informovala o tom v neděli agentura Reuters s odvoláním na místní úřady, podle nichž jsou mezi zraněnými i ženy a 12leté dítě. Ruské ministerstvo obrany podle agentury Interfax uvedlo, že ruská armáda v Ternopilské oblasti řízenými střelami Kalibr zlikvidovala velký sklad západních zbraní.

„V okrese Čortkiv v Ternopilské oblasti bylo v důsledku ruského útoku zraněno 22 osob. Podle předběžných informací byly rakety vypáleny z Černého moře,“ řekl na tiskové konferenci gubernátor oblasti Volodymyr Truš. „Zničena byla část vojenského objektu a poškozeny byly také čtyři pětipatrové domy obývané civilisty,“ dodal.

Čortkiv leží na západě Ukrajiny, zhruba 120 kilometrů severně od rumunské a zhruba 240 kilometrů východně od slovenské hranice.

Kalibr pro cíle s nejvyšší prioritou

„Ruské síly použily řízené střely Kalibr ke zničení rozsáhlého skladu zbraní pocházejících ze Spojených států a z evropských zemí,“ citovala agentura Interfax ruské ministerstvo obrany. Tyto střely dlouhého doletu jsou podobné americkým Tomahawkům. Využívají satelitní navigaci. „Rakety Kalibr jsou vrcholem ruských možností. Využívají se k útokům na cíle s nejvyšší prioritou,“ popsal před časem pro web Washington Post americký bezpečnostní poradce Mark Cancian.

„Ruské síly rovněž poblíž Doněcku a Charkova na východě Ukrajiny sestřelily tři ukrajinské bojové letouny Su-25,“ dodalo ministerstvo.

Tagy: