Děsivé svědectví ruského vojáka: Civilisté škemrali o život, tak jsem je střílel do hlavy

Ruský voják u Chersonu

Válka na Ukrajině (10.6.2022 10:00)

Kruté svědectví zachytila ukrajinská rozvědka. Do rukou se jí totiž údajně dostal záznam telefonátu jednoho z ruských vojáků, který se v něm přiznal své ženě, že popravoval zajaté ukrajinské civilisty. Ti ho se slzami v očích prosili o své životy, ale on je prý „stejně zastřelil“.

V záznamu, který podle webu britského deníku Daily Express zveřejnila ukrajinská vojenská rozvědka, voják hovoří se svou manželkou, kterou oslovuje „Nasťo“. „Když jsme našli civilisty, hodil jsem je do příkopů. Střílel jsem je do hlavy a zabil je. Brečeli a prosili mě, ale stejně jsem je střílel,“ popisuje v telefonátu ruský voják.

Manželka se ho následně ptá, zda je na své činy hrdý. „Nejsem hrdý. Prostě mi to je jedno,“ reaguje voják. Dále své manželce přidává podrobnosti poprav. „Nasťo, přinutil jsem ty Ukrajince si kleknout. Prosili mě, říkali, že Rusko je věčné, což jsem je nutil říkat,“ zmiňuje dále v telefonátu Rus.

Kromě toho své ženě dodává, že se vrátí domů živý a zdravý. „Přivedu s sebou svého syna,“ doplňuje v telefonátu voják. Autenticitu hovoru ale nelze nezávisle ověřit.

Rusko se podle Ukrajinců dopouští mnoha válečných zločinů, kdy jeho jednotky vraždí zajaté vojáky, zahraniční dobrovolníky i civilisty. Objevovaly se také případy znásilnění, a to jak žen, tak i mužů, dokonce i dětí.

Organizace spojených národů uvádí, že v současné válce na Ukrajině podle všeho zemřelo již kolem 4 tisíc lidí včetně 200 dětí. Zároveň však OSN dodává, že reálný počet civilních obětí může být ještě vyšší.

Ukrajina již začala soudit některé z ruských vojáků za jejich činy. Ostře sledovaný první případ dospěl již do té míry, že mladý ruský voják se přiznal k vraždě ukrajinského civilisty, kterého měl zastřelit zezadu.

Soudy se zajatými vojáky provádí i druhá strana, konkrétně separatisté z tzv. Doněcké lidové republiky. Ti odsoudili dva Brity a jednoho Maročana, kteří bojovali po boku Ukrajinců jako dobrovolníci. Trojici byl soudem vyměřen trest smrti.

Tagy:
válka OSN vražda invaze Ukrajina civilisté Rusko válečné loďstvo ruská invaze na Ukrajinu