Rusko se chlubí údajným osvobozením Marjinky. Z „ukrajinské Hirošimy“ však nezbylo vůbec nic

Ruští tankisté zveřejnili záběry zdevastované Marjinky.

Doněcké město Marjinka už kvůli ruskému bombardování prakticky neexistuje

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu tvrdí, že invazní síly získaly plnou kontrolu nad ukrajinskou Marjinkou. Kyjev tuto zprávu popřel. Kreml podle agentury RIA Novosti použil termín „osvobození“. Ať už se zpráva o pohybu okupačních vojsk zakládá na pravdě, či nikoliv, je třeba dodat, že Marjinka je možná nejvíce zničeným městem od vypuknutí ruské invaze v únoru 2022. Již dlouhé měsíce se tomuto doněckému regionu přezdívá „ukrajinská Hirošima“.

Vojáci ukrajinské 79. vzdušné výsadkové brigády společně s dalšími jednotkami bránili Marjinku a její okolí od podzimu 2022. Ještě s Bachmutem a Avdijivkou jde zřejmě o tři nejkrvavější bitvy od vypuknutí ruské invaze.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu v pondělí oznámil, že došlo k „plnému osvobození“ Marjinky. Ukrajinská strana uvedla, že se obránci nadále nachází ve městě. Marjinka leží kousek od Doněcku – oblastního města, které už od roku 2014 kontrolují proruští separatisté a ruská armáda. Místní obyvatelé si tak na válku zvykali dlouhé roky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Masové popravy i zkáza připomínající Hirošimu. Která města nejvíce odnesla ruskou invazi?

Poloha města (de facto na frontové linii) si obzvlášť v uplynulém roce vybrala velkou daň. Z Marjinky, v níž před vypuknutím invaze žilo asi 10 tisíc lidí, nezbylo prakticky vůbec nic. Jde o jedno z nejvíce zničených ukrajinských měst. Představitelé Kyjeva již v únoru konstatovali, že už vlastně ani neexistuje.

Ve východoukrajinském městě dávno nestojí budova, která by nebyla poničená. Letecké snímky Marjinky, jež si vysloužila přezdívku „městská pekelná krajina“, lidé nejdříve přirovnávali k Varšavě z roku 1944. Tehdejší povstání obyvatel hlavního polského města krvavě potlačilo nacistické Německo, které metropoli během dvou měsíců prakticky celou vybombardovalo.

Jenže pozdější záběry ukázaly, že už ani Varšava 1944 nemůže být dostatečným příměrem pro Marjinku 2023. Lidé tak vymazání města z povrchu zemského začali v březnu přirovnávat ke zkáze japonské Hirošimy, na niž Američané v roce 1945 svrhli atomovou bombu.

Za totální demolicí města stálo vedle každodenních pouličních bojů také dělostřelectvo okupantů i taktika, kterou uplatňovaly posádky ruských tanků. Ty systematicky srovnávaly se zemí všechny budovy, v nichž se mohli nacházet ukrajinští vojáci, ale i civilisté.

VIDEO: Ruský tank srovnává Marjinku se zemí

Tagy: