Záběry z bojů. Ukrajinci vrhli bombu na ruský obrněnec, okupanti z něj vypadávali jako hrušky

Ukrajinci shodili granát na ruský obrněnec.

Ukrajinský úder na ruský konvoj

Ukrajinská 79. vzdušná výsadková brigáda nadále vzdoruje ruským vojákům v Doněcké oblasti. V období Vánoc provedla překvapivý úder na nepřátelský konvoj těžké techniky. Pro některé okupanty měl střet fatální následky. Bližší okolnosti zveřejněných záběrů je v průběhu ruské agrese složité nezávisle ověřit.

„Výsadkáři naší brigády pokračují v plnění úkolů na Donbase. Díky přesným shozům z dronů nutí nepřítele k úprku. Podívejte se na video, které ukazuje několik dalších bojových epizod,“ zmínila ukrajinská 79. brigáda ve svém prohlášení na Facebooku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Strašlivá bilance ruské invaze. Škody za biliony, hromady mrtvých dětí i zmizelá města

Stránka s názvem Special Kherson Cat doplnila, že ke střetu došlo u Novomychajlivky, která leží nedaleko od doněcké Marjinky. „Rusové se znovu pokusili zaútočit ve směru na Marjinku. Video ukrajinské 79. brigády ukazuje část tohoto útoku,“ uvedl analytický účet na sociální síti X.

Na záběrech je vidět ruský konvoj těžké techniky, jehož cílem byl zřejmě útok na ukrajinské pozice. V tom však okupantům zabránili operátoři bezpilotních letounů. Když jeden z ukrajinských dronů shodil bombu přímo na ruské obrněné vozidlo, někteří okupanti z korby vozidla spadli, další seskočili dobrovolně.

Následoval surový boj o přežití. Bezradní vojáci prchali před ukrajinským bezpilotním letounem, zatímco na ně létaly další granáty. Někteří muži se ukryli ve vyhloubeném zákopu, což jim ale nebylo nic platné. I do tohoto úkrytu nakonec spadla ukrajinská bomba.

„Navzdory neustálým nepřátelským útokům naši vojáci statečně drží své pozice a způsobují okupantům značné ztráty,“ dodala 79. brigáda, která se nejvíce proslavila právě během bojů o Marjinku. Jde o jedno z nejzničenějších ukrajinských měst.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu v pondělí oznámil, že došlo k „plnému osvobození“ Marjinky. Ukrajinská strana uvedla, že se obránci nadále nacházejí ve městě. Marjinka leží kousek od Doněcku – oblastního města, které už od roku 2014 kontrolují proruští separatisté a ruská armáda. Místní obyvatelé si tak na válku zvykali dlouhé roky.

Za totální demolicí Marjinky stálo vedle každodenních pouličních bojů také dělostřelectvo okupantů i taktika, kterou uplatňovaly posádky ruských tanků. Ty systematicky srovnávaly se zemí všechny budovy, v nichž se mohli nacházet ukrajinští vojáci, ale i civilisté.

Tagy:
válka vojáci dron Ukrajina Rusko Donbas vojenský konvoj granát obrněné vozidlo těžká technika Doněcká oblast Marjinka Ukrajinská 79. vzdušná výsadková brigáda Novomychajlivka