ZOH: Ruští hokejisté si zahrají o zlato proti Finům. Davidové těsně unikla medaile

Biatlonistka Markéta Davidová odjela výborný závod s hromadným startem. Bohužel ani tentokrát to na medaili o kousek nestačilo, skončila čtvrtá. Lucie Charvátová vybojovala 28. příčku. Závod s hromadným startem odjeli i muži. Michal Krčmář dojel na 21. místě. Slovenští hokejisté měli s favorizovanými Finy sice herně navrch, přesto nakonec prohráli 0:2. V sobotu je čeká bitva o bronz se Švédskem.

Závod žen v biatlonu s hromadným startem komplikoval silný vítr. Z chybování na střelbě se tak stala vcelku běžná záležitost. Markéta Davidová závod odjela výborně. Po třetí střelbě byla dokonce průběžně na bronzové pozici.

U čtvrté střelby ale chybovala dvakrát a nakonec skončila na nepopulárním čtvrtém místě. „To už si nikdo nebude pamatovat za rok. Takže teď mě to mrzí,“ komentovala výsledek se slzami v očích.

Lucie Charvátová sice po první střelbě byla bezchybná a posunula se průběžně na 11. místo. Zbytek závodu se jí ale ani běžecky, ani střelecky moc nevyvedl a skončila osmadvacátá. Charvátová však avizovala dopředu, že pro ní byl úspěch se vůbec do královské disciplíny kvalifikovat.

Michal Krčmář se dostal do závodu mužů s hromadným startem podobně jako Charvátová až z devětadvacáté příčky. Stříbrný medailista ze sprintu v Pchjongčchangu si na začátku závodu vedl vcelku dobře a držel se v první dvacítce. V poslední střelbě ale třikrát chyboval a skončil jednadvacátý.

Slovenští hokejisté v pátek ráno usilovali o postup do finále olympijského turnaje. Po první třetině s favorizovanými Finy prohrávali 0:1. I když měli po většinu zápasu převahu a vytvořili si mnoho šancí, nakonec se jim vyrovnat nepodařilo. Suomi navíc přidali gól v závěru do prázdné brány. Zápas tak skončil 0:2.

Znovu se potvrdila nepříznivá statistika našeho nejbližšího souseda s Finy. Seveřany dokázali na vrcholné akci – mistrovství světa či olympiádě – porazit naposledy v roce 2004. Slováci se ale po svém výkonu určitě nemají za co stydět. V sobotu si zahrají o bronz. Druhé semifinále začalo až odpoledne. Ruští hokejisté zdolali Švédy po nájezdech a zahrají si o zlato.

Z české výpravy nastoupili v pátek do akce také krasobruslařka Jelizaveta Žuková a její kolega Martin Bidař. Výsledek jejich jízdy podstatně ovlivnily dva pády. V krasobruslařském krátkém programu sportovních dvojic obdrželi jen 54.64 bodů a skončili na 17. místě. Do sobotních volných jízd se jim tak postoupit nepodařilo.

Tagy:
Slovensko Finsko biatlon Lucie Charvátová hokej krasobruslení sport Markéta Davidová Michal Krčmář Jelizaveta Žuková Martin Bidař Zimní olympijské hry v Pekingu 2022