Zorganizuji demonstraci důchodců. Jsem hrdý populista a mám střet zájmů, prohlásil Babiš

Šéf opozičního hnutí ANO Andrej Babiš během středeční mimořádné schůze Poslanecké sněmovny uvedl, že pokud vláda nestáhne svůj návrh na plánované snížení červnového růstu penzí, zorganizuje demonstraci důchodců.

„Já jsem hrdý populista, hájím tady důchodce,“ prohlásil Babiš v plénu Sněmovny. Vyzval předsedu vlády Petra Fialu (ANO), aby jeho vláda návrh na snížení valorizace stáhla. „Pane premiére, pojďte sem. Řekněte, že jste byl uveden v omyl. Zkuste spojit aspoň na chvíli ty dvě půlky společnosti, máte historickou šanci,“ pokračoval.

ČTĚTE TAKÉ: Okamura o nekonečném projevu: Důchodce hájím až na krev. Znásilnění Sněmovny, reagoval Flek

„Váš prezident vyhrál, ale já měl 2,4 milionu hlasů. Nikdy jsem neorganizoval demonstraci. Pokud to (stažení návrhu) neuděláte, zorganizuju první demonstraci důchodců, protože mám střet zájmů – je mi 68,“ prohlásil emotivně šéf hnutí ANO v jednacím sále.

Myslí si, že by prosazení zákona mohl nepodepsáním zamezit i nastupující prezident Petr Pavel. „Pokud je rozumný, tak do toho hodí vidle,“ pronesl. Bývalý premiér si přeje, aby valorizace platila podle nynějších zákonných pravidel.

Sněmovna ve středu odpoledne navzdory odporu opozice prodloužila trvání stavu legislativní nouze pro schvalování zmiňované vládní novely.

Stav legislativní nouze vyhlásila k penzijní novele na žádost kabinetu předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Umožňuje zrychlené schvalování zákonů. Sněmovna souhlasila s tím, že v souladu s rozhodnutím šéfky dolní komory potrvá do 22. března. K hlasování se s ohledem na opoziční obstrukce dostala po zhruba 30 hodinách od úterního zahájení jednání.

Vládní novela počítá s tím, že průměrný měsíční důchod vzroste od června o 760 korun místo o předpokládaných 1 770 korun, jak by to bylo podle nyní platných zákonných pravidel. Stát podle důvodové zprávy ušetří za letošek 19,4 miliardy korun a příští rok 33 miliard korun.

Tagy: