Zoufalý útěk muže před mobilizací. Do EU se plavil na prkně, nakonec skončil zase v Rusku

Ústí řeky Narva do Narvského zálivu ve městě Narva-Jõesuu

Ruští muži houfně prchají před částečnou mobilizací. Někteří volí pro únik ze země i poněkud bizarní způsoby. Estonští pohraničníci v pondělí zadrželi muže, který nelegálně přicestoval z Ruska. Na tom by zřejmě nebylo nic zvláštního, „uprchlík“ se však snažil překročit hranici na surfovacím prkně v ústí řeky Narva. Úřady ho obratem poslaly zpět, informovala televizní stanice ERR.

Osmatřicetiletý muž si dal hodně záležet na tom, aby se z Ruska dostal nepozorovaně. Na útěk se vypravil pod rouškou noci a na řeku vyplul v jednu hodinu ráno. Zpočátku šlo zřejmě vše podle plánu, protože se bez větších obtíží dostal až na estonský břeh. Jenže nezvaného hosta zaregistrovala estonská pohraniční stráž a okamžitě rozjela rozsáhlou pátrací akci.

Do hledání se zapojilo hned několik jednotek včetně speciálně vycvičených psů a okolo 4:30 se dostavil úspěch. Rus byl nalezen a zadržen na autobusové zastávce ve městě Narva-Joessu a putoval rovnou před soud. Výsledek ho příliš nepotěšil – kromě pokuty ho Estonci eskortovali zpět za ruské hranice.

Podle Eerika Purgela, který má na starosti kontrolu hranic, je ta estonsko-ruská už od února velmi přísně střežena. „V tomto případě se muž pokusil o nelegální překročení z důvodu obav před vyhlášenou mobilizací,“ uvedl pro televizní stanici ERR.

Purgel dále řekl, že v souvislosti s aktuálním vývojem v Rusku zatím Estonsko nepociťuje výraznější nárůst pokusů o nelegální překročení hranice. „Situaci ale bedlivě sledujeme a v případě potřeby pošleme na hranice další síly,“ dodal.

Vladimirem Putinem vyhlášená částečná mobilizace se měla původně týkat přibližně 300 tisíc lidí s předchozími zkušenostmi z armády. Podle agentury AFP se ale množí případy, kdy jsou povoláni staří, nemocní nebo vojensky zcela nezkušení lidé včetně studentů.

Rusko už opustilo na 260 tisíc mužů

Sociální sítě v posledních dnech zaplavily snímky dlouhých kolon na ruských hraničních přechodech a přeplněných letišť. Opoziční ruský list Novaja Gazeta v neděli s odkazem na zdroj z Kremlu napsal, že z Ruska od vyhlášení částečné mobilizace uprchlo přes 260 tisíc mužů. Představitelé bezpečnostních složek a silových ministerstev podle deníku navrhovali uzavřít hranice.

Tagy:
Vladimir Putin pokuta muž surf mobilizace Evropská unie útěk soud Estonsko Rusko pohraniční stráž deportace Moskevský Kreml Novaja gazeta Narva-Jõesuu Narva