Zpěvák Ben Cristovao myslí na planetu i při vystoupení. Plánuje uhlíkově neutrální koncert

Zatímco pro někoho jsou emise uhlíku povinným tématem pro zlepšení osobní nebo firemní image, zpěvák Ben Cristovao se udržitelnosti věnuje dlouhodobě. Výsledky nové analýzy ukazují, že k lepšímu životnímu prostředí přispěl i svým udržitelným koncertem, který uspořádal v listopadu 2023 v pražské O2 areně.

Při přípravě koncertu s co nejnižším dopadem na životní prostředí pomohla zpěvákovu týmu stejně jako v roce 2022 společnost Sustainables, která připravuje strategie k větší udržitelnosti a uhlíkové neutralitě. Nová analýza dat získaných z Benova koncertu v O2 areně ukazuje, že například v případě podávaného jídla nebo spotřebované elektřiny se podařilo dosáhnout téměř stoprocentní úspory emisí CO2, což se zpěvákovu týmu podařilo již podruhé. Ben Cristovao chce v tomto trendu pokračovat i v budoucnu. Na červen 2025 ohlásil svůj velký koncert na stadionu Eden v pražských Vršovicích. Tato akce by se měla stát vůbec prvním CO2 neutrálním stadionovým koncertem v Česku.

Příkladem jde i v osobním životě

Hudebník se dlouhodobě snaží dokázat, že lze žít udržitelně nejen během unikátní akce, ale i ve svém soukromém a pracovním životě. Například sdílenou cyklistiku a elektromobilitu i veganství začal prosazovat dávno před tím, než to bylo „in“. „Mám v tomto směru také velmi proaktivní management. S šéfem mého hudebního labelu Lukášem Rychtaříkem společně běháme a jezdíme na kole. Na většinu zahraničních výjezdů se snažíme jezdit vlakem – po Polsku a Německu jsme přejížděli vždycky jen po železnici. Když už musíme autem, jezdíme elektromobilem, do kterého čerpáme čistou energii. Navíc jsem už několik let veganem,“ popisuje Ben. To vše bylo i motivem pro listopadový koncert v O2 areně, který se uskutečnil s velkým důrazem na snahu o optimalizaci vygenerovaných emisí CO2.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Perkausová pózovala s miminkem při focení. Prozradila, kdy se vrátí na obrazovky

S vedením a gastro týmem akciové společnosti Bestsport, která provozuje O2 arenu, se management Bena Cristovao dohodl, že jejich masové burgery, kuřecí nugety a wrapy s kuřecím masem nahradí rostlinnými alternativami. Šlo celkem o 500 porcí čistě rostlinného jídla. Technologie jednotlivých food court stánků dovolují, aby se masové složky s těmi veganskými v žádné z fází přípravy vůbec nesetkaly. V porovnání s masovou alternativou daného typu občerstvení bylo u každé vydané rostlinné porce jídla ušetřeno 85,7 % emisí.

Elektřina z obnovitelných zdrojů

Další položkou, díky které se podařilo emise výrazně snížit, byla elektřina. Šlo o zelenou variantu od E.ON se zárukou původu z obnovitelných zdrojů, které byly navíc získány v ČR. Celkem se takto nakoupilo 20,458 MWh, což odpovídá přesnému a reálně spotřebovanému množství elektřiny v O2 areně během zkoušek 9. listopadu a v den koncertu 10. listopadu. Rozdíl oproti neudržitelné variantě elektřiny (elektřiny pocházející z fosilních paliv) byl 94,28 % ušetřených emisí.

Organizátorům se opět podařilo domluvit prodej nápojů do zálohovaných kelímků místo těch jednorázových, do kterých se ve food courtech O2 areny standardně nápoje prodávají. Během koncertu bylo využito 136 m3 vody a 62 GJ tepla. To bude offsetováno například v rámci projektu Sázíme stromy. Zelený charakter koncertu podtrhla i skutečnost, že se v rámci všech příprav Ben s částí produkčního týmu přepravoval v elektrických dodávkách a elektrických osobních automobilech.

Velký koncert bude v červnu 2025 v pražském Edenu

Příští samostatný velký koncert Ben Cristovao odehraje 7. června 2025 na největším tuzemském stadionu Eden v pražských Vršovicích. Už teď je jisté, že se Ben se svým týmem bude opět snažit pojmout produkci koncertu tak, aby byl maximálně ohleduplný k životnímu prostředí. S tím bude souviset i optimalizace vyprodukované stopy CO2.  Cílem je uspořádat první CO2 neutrální stadionový koncert v Česku.

„Jedním z hlavních cílů bude zorganizovat i tento koncert s co největším ohledem na životní prostředí. Budeme se opět snažit motivovat lidi k cestě MHD či vlakem  nebo autobusem, protože právě doprava návštěvníků na koncerty tvoří největší uhlíkové stopy akcí. Zároveň opět zalistujeme veganské alternativy masitých pokrmů, budeme vybízet ke třídění odpadu, využívat elektroauta a elektrododávky, používat zálohované plasty a v plánu máme i spoustu dalších nápadů,“ dodává Lukáš Rychtařík za vydavatelství Championship Music.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Velká zkouška Mišíkova vztahu s dcerou Kubelkové. Pomáhám jí, ale jsem analfabet, řekl

Tagy: