Odvolal, co slíbil, Andy, to je břídil. Klus se dal na rapování, složil song proti vládě

Klus a jeho píseň Lockdown

Zpěvák a skladatel Tomáš Klus se rozhodl na současnou situaci v ČR reagovat podle svého. Během jedné noci napsal novou píseň Lockdown a o tři dny později byl song na světě.

Nová píseň, kterou Klus vydal ve čtvrtek, je namířená proti vládě jako takové. Posluchači ale budou nejspíše překvapeni, jaký styl hudby si pro ně písničkář tentokrát připravil. „Už dlouho jsem koketoval s myšlenkou, že něco podobného zkusím, protože mi folk s rapem, potažmo s hiphopem, přijdou hodně úzce spjaté. Vyjadřují vnitřní procesy interpreta,“ vysvětlil změnu Klus.

V rapové skladbě ale posluchači nemají čekat vulgarismy, je tam pouze jeden. „V hiphopu nebo rapu mi vadí ta sprostá vata, která samozřejmě patří k dané subkultuře. Na druhou stranu miluji češtinu a vím, že obsahuje spousty ekvivalentů, kterými člověk může nahradit ledacos,“ řekl Klus.

Písnička Lockdown tak nabízí jistou syrovost a dikci, která je u písničkáře velmi nezvyklá a přináší nový směr do jeho práce.

Jediné, co Klus řešil, bylo, jak bude veřejnost píseň vnímat. „Nechtěl jsem, aby se z písničky stala zbraň pro lidi, kteří nejsou spokojeni s vládními opatřeními. Písnička není výkřikem proti vládnímu opatření, ale proti vládě samotné,“ vysvětlil Klus.

Na nové písni zpěvák spolupracoval s hudebníky Jirkou Burianem a Matyášem Vordou. Sám přiznal, že se mu tato tvorba zalíbila a koronavirovou dobu nejspíše využije k novému tvoření. „Asi využiji tento lockdown k tomu, že udělám desku s tímto žánrem, protože mě to baví,“ řekl zpěvák a dodal, že k hudbě a tvorbě přistupuje jako k neustále se rozvíjejícímu organismu, kde je potřeba neustálý progres a růst.

Tagy: